Filmtalent te ontdekken op de 17de editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven

De kortfilm bekleedt een cruciale rol in de filmwereld: als visitekaartje voor jong filmtalent, als bruisend laboratorium van de filmwereld maar bovenal als weerspiegeling van de grenzeloze creativiteit, de verbeeldingskracht en de diversiteit die de zevende kunst rijk is.

Morgen, zaterdag 3 december wordt in het STUK de aftrap gegeven van de 17de editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Acht dagen lang zullen meer dan 250 korte speelfilms, animatiefilms, clips, documentaires en avontuurlijke cross-overs vertoond worden, verdeeld over meer dan 120 vertoningen. Het festival is al jaren hét podium voor de kortfilm in Vlaanderen, het is de gelegenheid voor nieuw filmtalent om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Het is de plek om te ontdekken wie de volgende sensaties zullen zijn in de filmwereld, wie de nieuwe Hans Van Nuffel, Kaat Beels, Christophe Van Rompaey of Nicolas Provost zal zijn.

De films uit de Vlaamse en de Europese Kortfilmcompetitie maken kans op jury- en publieksprijzen, de Vlaamse filmstudenten maken ook dit jaar weer kans op één van de 5 VAF Wildcards. Daarnaast focust het festival dit jaar op de Ierse kortfilm en presenteert het voor het eerst een historisch kortfilmprogramma, Milestones in Short Film History. De beste internationale animatiefilms zijn verzameld in Animation Nations, waarin een focusprogramma is opgenomen rond de Nederlandse animator Rosto. Ook in The LABO, een programma met non-narratieve  films, cross-overs en visuele experimenten, staat een cineast in focus: de Belgische beeldend kunstenaar Nicolas Provost. De kortfilmwereld herbergt een schat aan kortfilms voor kinderen, het IKL  stelde maar liefst 5 programma’s samen. In Filmfestival Delicatessen tot slot, worden de allerbeste Vlaamse kortfilms van de afgelopen jaren vertoond.

IKL 2011 in cijfers

  • 17de editie
  • 8 dagen lang
  • 120 filmvoorstellingen in
  • 5 zalen
  • 265 films op het programma, uit
  • 27 verschillende landen en gekozen uit
  • 2.350 inzendingen uit binnen-en buitenland, gebundeld in
  • 43 compilaties
  • 290.000 euro aan prijzen
  • 5 muziekoptreden

Leven in Leuven mag vijf keer twee duotickets weggeven voor dit niet te missen event voor filmliefhebbers. Winnen een duoticket: de eerste vijf personen die ons via het contactformulier de naam van de kortfilmregisseur die dit jaar voor het eerst een langspeelfilm uitbracht, doorsturen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.