Openingsavond Internationaal Kortfilmfestival Leuven

Gisteren woonde ik de openingsavond bij van het IKL in de Soetezaal van het STUK. We kregen een gevarieerd aanbod aan kortfilms voorgeschoteld, afgewisseld met interviews. Na de voorstelling werd er een glaasje gedronken op de komende editie van het festival en kregen we hapjes aangeboden door de Ierse ambassade en Culture Ireland.

Oh Willy (Emma De Swaef & Marc James Roels): Avant-première
In ‘Oh Willy’ keert hoofdfiguur Willy terug naar zijn roots: een naturistengemeenschap. Deze Belgische stopmotion kortfilm is prachtig geanimeerd met poppen uit vilt en gebreide en/of gehaakte landschappen. Een lust voor het oog. Het verhaal was echter minder mijn ding en ik moet bekennen dat de clou me een beetje ontging. Ik verwachtte dat het verhaal rond het jeugdtrauma van Willy zou draaien, maar het ging na deze onthulling een gans andere richting uit. Origineel was het alleszins.

Moving Stories (Nicolas Provost)
Een fascinerende combinatie van stock footage gemaakt door Nicolas Provost, gelauwerd beeldend kunstenaar en regisseur van The Invader (een absolute must see!). De romantische dialoog die het koppel voerde, hoefde er voor mij zelfs niet eens bij te zijn, zo overdonderd prachtig waren de beelden. Voor mij vormden de beelden een fascinerende ode aan de techische verwezenlijkingen van de mens, maar ze konden evengoed dienen als metafoor voor de relatie tussen de twee jongelieden.

L’Accordeur (Olivier Treiner)
Briljante Franse kortfilm waarvan de openingsscène je helemaal op het verkeerde been zet. Knap script en goed geacteerd met een beklemmende eindscène. Geen wonder dat deze film al ettelijke prijzen won.

Las Meninas (Eva Cools): Wereldpremière
Een kortfilm van eigen bodem. Het IKL is niet voor niets trots op het talent dat de laatste jaren bij hen over de vloer kwam en komt. Eva Cools mag zeker in dit rijtje gaan staan. Deze kortfilm brengt het broeierig hete Spanje (wat een prachtige hoofrolspeelster!) naar provinciehoofdstad Gent (dat de stad Gent een steentje bijgedragen heeft aan het realiseren van deze film mag niet verwonderen). Een jonge Spaanse gaat op zoek naar haar reeds jaren doodgewaande grootvader. Een mooi verhaal over liefde en verlies. Dat de interviewer van dienst onder de indruk was van de présence van de hoofdrolspeelster mag dan ook niet verwonderen. Mooie film van Eva Cools, zelf de dochter van een Argentijnse moeder en een Belgische vader.

The Heist (Thomas Hefferon)
Hilarische Ierse kortfilm. Meer moet dat soms echt niet zijn.

Guard Dog Global Jam (Bill Plympton): Belgische première
Bill Plympton hakte zijn Oscar-genomindeerde kortfiml ‘Guard Dog ‘in stukjes en vroeg 70 animatoren om één shot van de de film te herwerken. Dit levert een boeiend patchwork op van verschillende animatiestijlen die samen toch een grappig en ontroerend geheel vormen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.