Winnaars IKL 2011 bekend gemaakt

Op zaterdag 10 december werd de drukbezochte 17e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven afgesloten met de uitreiking van prijzen uit de kortfilmcompetitie. In de jury zetelden een groep filmprofessionals uit binnen- en buitenland, onder meer Christophe Van Rompaey, Jan Temmerman, Els Dottermans en delegaties van het Locarno Film festival, het Ierse Corck Film Festival en het Danish Film Institute. Ook het publiek had een stem: de bezoekers van het IKL bekroonden 2 Vlaamse en een Europese film. Een overzicht van de laureaten:

  • Prijs van de Jury voor Beste Europese Kortfilm: “Without Snow” (Magnus von Horn, Polen/Zweden)
  • Prijs van het Publiek voor Beste Europese Kortfilm: “L’Accordeur” (Olivier Treiner, Frankrijk)
  • Prijs van de Jury voor Beste Vlaamse Kortfilm: “Dura Lex” (Anke Blondé)
  • Prijs van de Jury voor het Beste Debuut: “Beats of Love” (Wim Geudens)
  • Prijs van het Publiek voor Beste Vlaamse Kortfilm: “Broeders” (Adil El Arbi & Bilall Fallah)
  • Prijs van het Publiek voor Beste Animatiefilm: “Crayon D’Amour” (Gert Driesen)
  • Prijs van de Jury voor Beste Videoclip: “Dancing School” (Jens Leen, muziek: Garcia Goodbye)
  • Humo Award: “You Will Find It” (Jessie De Leeuw)

Voor “Broeders” is de bekroning de derde op rij. Eerder won de film de Prijs voor Beste Studentenfilm op het Filmfestival van Gent én een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Voor Anke Blondé was het derde keer goede keer. Ze nam al deel aan de kortfilmcompetities van het IKL 1998 en 1999. Haar comeback met “Dura Lex” (met in de hoofdrol Wine Dierickx) ging niet onopgemerkt voorbij. Het verhaal van “Without Snow”, waarin het pestgedrag van een aantal tieners tot dramatische gevolgen leidt, is gebaseerd op waar gebeurde feiten. De film werd eerder al bekroond als Beste Poolse Kortfilm op het Filmfestival van Krakow en op het ZINEBI, het Kortfilmfestival van Bilbao. Ook “L’Accordeur” is niet aan zijn proefstuk toe: de film won eerder onder meer de Prix du Public op het Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand (Frankrijk), het grootste kortfilmfestival ter wereld.

Het Kortfilmfestival Leuven 2011 was opnieuw een succes. Ruim 8.700 bezoekers zakten af naar Leuven – opmerkelijk was het sterk gestegen aantal internationale gasten. Een groter aantal activiteiten voor professionals (lezingen, workshops, debatten,…), een grote internationale selectie en opmerkelijke projecten als “Milestones in Short film History” trokken de aandacht ver buiten de landsgrenzen. Ook in eigen land neemt de belangstelling voor Vlaamse kortfilms al enige jaren toe. Die stijgende belangstelling gaat hand in hand met de stijgende populariteit van de Vlaamse langspeelfilms in de bioscopen.

Het Kortfilmfestival Leuven blijft ook de komende maanden actief. In het voorjaar 2012 wordt de compilatiefilm “Filmfestival Delicatessen 2012″ gereleased; een bundeling van de beste Vlaamse kortfilms van het voorbije festival. Een dvd release volgt in juni 2012.

De 18e editie van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven vindt plaats van 1 tot en met 8 december 2012.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.