Herdenking WOI in Leuven

In de Leuvense binnenstad hoef je niet ver te gaan om een herinnering van één van beide wereldoorlogen tegen te komen. De universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein is wellicht het meest gekende Leuvense monument dat deze oorlog herdenkt. Toerisme Leuven wil in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog de toren van de universiteitsbibliotheek permanent ontsluiten met een tentoonstelling over deze periode.

Net zoals in de andere martelaarssteden werd de techniek van de terreur op de burgers ook in Leuven in alle wreedheid toegepast. Tijdens de nacht van 24 op 25 augustus 1914 werden 2000 panden in de binnenstad in brand gestoken. Zo’n 200 Leuvenaars werden doodgeschoten. Reden was: de burgerbevolking terroriseren om ze onder de knoet te houden zodat de Duitse troepen, maximaal konden ingezet worden om zo snel mogelijk door te stoten naar Frankrijk. Internationaal ontstond grote verontwaardiging over dit onrecht Leuven aangedaan. De brand in de universiteitsbibliotheek werd hét symbool voor het martelaarschap van Leuven en de barbarij van de Duitsers.

Het is de bedoeling dat op elk van de 5 verdiepingen van de toren een deel van het verhaal van de universiteitsbibliotheek verteld zal worden:

  • 1e verdieping: de brand van de universiteitsbibliotheek (in de Naamsestraat, de huidige universiteitshallen) in 1914. 300.000 boeken gingen in de vlammen op.
  • 2e verdieping: de internationale verontwaardiging en solidariteit die tot stand kwam.
  • 3e verdieping: de wederopbouw van een nieuwe bibliotheek zoals we ze nu kennen op het Ladeuzeplein (1921-1928).
  • 4e verdieping: de brand van deze bibliotheek op 16-17 mei 1940. 900.000 boeken worden vernield.
  • 5e verdieping: de vredesbeiaard. Klokken worden in oorlogstijd gegoten tot kanonnen.

Daarnaast worden in 2014 de tragische dagen van 24 en 25 augustus 1914 herdacht met plechtigheden gedurende 4 dagen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.