A cure for ALS schenkt 20.000 euro aan 3 Leuvense onderzoekers

A cure for ALS schenkt 20.000 euro aan 3 Leuvense onderzoekers

Op donderdag 22 december 2011 overhandigde de ALS Liga een cheque van 20.000 euro uit het fonds ‘A cure for ALS’ aan de Leuvense professoren Wim Robberecht, Philip Van Damme en Ludo Van Den Bosch. Dit geld zal gebruikt worden in hun onderzoek naar ALS. Hun onderzoek is wereldwijd bekend en heeft zodoende ook effect over de grenzen heen.

Amyotrofe Lateraal Sclerose (ALS) is een neuromusculaire aandoening, oftewel een zenuw-spierziekte. Het is een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. Dat komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. ALS is een progressieve aandoening, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder aftakelt. Men kan niet meer ademen, slikken spreken en bewegen. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts 3 tot 5 jaar.

De ALS Liga België is een patiëntenvereniging voor mensen die lijden aan Amyotrofe Lateraal Sclerose (ALS). De vereniging richt zich naar alle Belgische ALS patiënten en biedt een gediversifieerde dienstverlening aan. Vooreerst verstrekt zij informatie over alle aspecten van de ziekte aan patiënten, hun intieme kring, en het ruimere publiek. Daarnaast werd een hulpmiddelencentrale uitgebouwd die gratis materiaal ter beschikking stelt om de mobiliteit en communicatie van patiënten zo lang mogelijk te verzekeren. Daarnaast bestaat er bij haar leden een grote interesse in het wetenschappelijk onderzoek naar hun ziekte. Daarom volgt zij aandachtig de resultaten van dat onderzoek naar de aandoening. Vanuit haar functie als onderzoekscommunicator verspreidt de ALS Liga deze informatie via haar website en nieuwsbrief, en organiseert zij wetenschappelijke symposia.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.