Vitamine C bruisend van start

Vitamine C, het kersverse netwerk in Vlaanderen voor passionele veldwerkers en beleidsmensen die kinderen en jongeren in contact willen brengen met kunst en cultuur, ging vorige week bruisend van start in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten. Het ultieme doel van Vitamine C is de boodschap uitdragen dat kunst en cultuur een wezenlijk verschil kunnen maken in het leven en denken van kinderen en jongeren.

“Iedereen heeft van jongs af aan recht op kunst en cultuur”, stelt Piet Forger, initiatiefnemer van Vitamine C. “Elk kind, elke jongere moet niet per se naar de opera gaan of zelf theater spelen, maar moet wel de kans krijgen om te genieten van kunst en cultuur of om eraan deel te nemen. Het geeft een boost aan hun talentontwikkeling en leidt tot een rijkere persoonlijkheid. Het ontwikkelt hun openheid, hun zin voor burgerschap en betrokkenheid bij het maatschappelijk gebeuren.”

In Vlaanderen willen vele personen, verenigingen en overheden kinderen en jongeren warm maken voor kunst en cultuur. Het is een agendapunt in het onderwijs en heel wat cultuur- en jeugdhuizen bieden een aanbod voor kinderen en jongeren in de vrije tijd. Vitamine C wil een sector-, discipline- en domeinoverkoepelend initiatief zijn waarbij iedereen die begaan is met kinderen, jongeren, kunst en cultuur mekaar kan versterken en verrijken. Vitamine C wil het voortouw nemen en uitgroeien tot een netwerk dat zorgt voor een kruisbestuiving tussen de Vlaamse en internationale praktijken, methodieken en beleidsvisies rond jongeren, cultuur en creativiteit. Het engagement van alle leden is hierbij de ronkende motor achter dit netwerk. Er komt een maandelijkse nieuwsbrief met een selectie van de meest nuttige informatie, de leukste voorbeelden en de strafste verhalen uit binnen- en buitenland. En het is van essentieel belang dat mensen uit organisaties die werken rond kunst en cultuur voor kinderen en jongeren elkaar ontmoeten op inspirerende activiteiten. Vitamine C wil een beweging tot stand brengen, het lont steken aan een nieuwe dynamiek.

Het feit dat de inschrijvingen voor de Bruispartij een week voor de activiteit moesten gestopt worden wegens (te) groot succes, en het gebruis in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten vorige week geven alvast aan dat dit nieuwe netwerk sterk inspeelt op de noden en behoeften van al wie in Vlaanderen begaan is met kinderen, jongeren, kunst, cultuur en creativiteit.

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.