Meisje met zwavelstokjes in provinciehuis op 10 januari

Op dinsdag 10 januari kan iedereen gratis naar ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, een theaterstuk over bittere armoede. De voorstelling vindt plaats in het provinciehuis in Leuven.

Op 10 januari brengen de provincie Vlaams-Brabant en Jonna Theater de kerstspecial ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ is een productie over armoede met toneel, poppentheater, bekende en minder bekende kerstliedjes waarbij live muziek op scène geïntegreerd wordt en het lichtspel een belangrijke plaats inneemt.
Het theaterstuk is een bewerking van het sprookje van Hans Christian Andersen. Een jong meisje probeert tevergeefs lucifers te kopen, maar niemand ziet haar staan. Het meisje droomt van een warm huis met een rijkgevulde tafel. In de gloed van haar zwavelstokjes heeft zij een visioen …

Onze provincie heeft de naam welvarend te zijn. Deels terecht. Maar toch kampen ook bij ons veel mensen met geldgebrek. De inkomensongelijkheid ligt nergens hoger. En die inkomensongelijkheid neemt nog toe‘, zegt Karin Jiroflée, gedeputeerde voor diversiteit en gelijke kansen.

In Vlaams-Brabant bezit een tiende van de gezinnen bijna 30 % van het totale inkomen. De 10 % armste huishoudens zijn samen goed voor nauwelijks 0,5 %. Zowat 1 gezin op 6 moet het rooien met minder dan 850 euro per maand.

Die armoede treft steeds meer gezinnen met kinderen. Dat is dubbel onrechtvaardig. Omdat elk kind recht heeft op geluk, maar ook omdat armoede een vicieuze cirkel is. Wie erin opgroeit, kan er later moeilijk aan ontsnappen. Die cirkel doorbreken is in het belang van ons allemaal. Het theaterstuk brengt deze armoede op een pakkende wijze tot leven. Hopelijk inspireert het stuk mensen om de handcshoen op te nemen‘, besluit gedeputeerde Karin Jiroflée.

Programma

  • 20.00 uur: inleiding door Karin Jiroflée, gedeputeerde voor diversiteit en gelijke kansen
  • 20.10 uur: start theaterstuk
  • 21.15 uur: receptie
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.