Oudjaar in Ter Eycken

Dit jaar was het lang onduidelijk waar en met wie we Oudjaar zouden vieren. Toen de knoop eindelijk werd doorgehakt, bleek dat de meeste Leuvense restaurants ondertussen volgeboekt waren. Gelukkig slaagden we er nog in een tafel voor vier te bemachtigen in restaurant Ter Eycken in de Eikstraat, vlakbij het stadhuis. We betaalden een voorschot van 25 euro en keken uit naar een gezellige avond.

Ter Eycken is gevestigd in een oud herenhuis en de inrichting is ook volledig in die stijl uitgevoerd: met klassieke schilderijen, spiegels, houten stoelen en tafels, kaarsen en grote lusters. Heel charmant en een tikkeltje ouderwets. Grappig zijn de kleine kleerhaakjes die zich bijna overal in het restaurant schijnen te bevinden, waardoor de jassen van de gasten op verschillende plekken en hoogtes in het restaurant verspreid hangen.

We kwamen stipt om zeven uur (zoals gevraagd) aan in het restaurant en werden vriendelijk ontvangen door de gastvrouw van de avond. Even leek het alsof ze onze namen niet op de lijst vond en we zagen ons gezellig samenzijn al vervangen worden door een snelle hap in de McDonalds, maar gelukkig bleek onze reservatie toch goed ontvangen.

We namen plaats aan tafel en kregen meteen een glaasje cava voorgeschoteld om 2011 in stijl uit te wuiven. Het duurde zo’n drie kwartier na onze aankomst voordat het eerste hapje geserveerd werd, maar dit stelde gelukkig niet teleur. We genoten van malse gerookte zalm, olijfjes, paté en een scampi in een currysausje. Daarna was het alweer even geduld uitoefenen voordat de volgende gang geserveerd werd. Een beetje vervelend voor één van onze tafelgenoten die de ochtend zelf nog aan de corrida had deelgenomen en daarbij zowat al zijn reserves had opgebrand.

Na het hapje kwam de ober ons vragen of we geïnteresseerd waren om een meerprijs te betalen van 25 euro, bovenop de oorspronkelijke 75 euro, voor een menu met wijnen inbegrepen. Dit leek ons een goede deal en we beklaagden ons deze beslissing geen moment. De glazen wijn werden bijzonder gul bijgevuld en waren van goede kwaliteit. De dag nadien heb ik alleszins geen hoofdpijn gehad. ;-)

De combinatie van Sint-Jakobsnootjes en kreeft, die pas rond half negen geserveerd werden, smaakte door de wat langere wachttijd des te beter. Echt heerlijk. De soep van waterkers met gerookte zalm die daarop volgde was ook lekker, maar eerder gewoontjes te noemen. We moesten redelijk lang wachten tussen de verschillende gangen door, maar er was stof genoeg om over te praten en de eerste honger was zeker gestild.

Rond half elf aten we ons hoofdgerecht. Een echte klassieker: hert met wintergroenten en kroketjes. Zalig mals vlees, perfect gebakken. Meer hoeft dat echt niet te zijn. Bij het vlees dronken we een glaasje rode wijn Cuvée de Grandgousier.

We sloten de maaltijd af met een heerlijk fris soepje van bosvruchten en een sorbet van champagne die volgens mij verdacht veel naar passievrucht smaakte, maar lekker was het zeker.

We telden met het ganse restaurant af naar middernacht, kusten elkaar veel geluk en klonken met een glaasje champagne op een goede gezondheid voor het komende jaar.

De speciale Oudejaarsmenu kostte 90 euro per persoon dranken inbegrepen en voor die prijs kregen we zeker waar voor ons geld.

Menu
Glaasje bubbels
**
Hapje:

Samenspel van Sint-Jakobsnootjes en kreeft:

Soepje van waterkers met huisgerookte zalm:

Filet van hert met zijn wintergarnituur en kroketjes:

Sorbet van champagne met een soepje van bosvruchten:

Glaasje champagne om 24u

Praktisch
Ter Eyken
Eikstraat 10, 3000 Leuven
Tel: 016.23.54.34
Fax: 016.23.54.34
http://www.tereycken.be

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Oudjaar in Ter Eycken”

elischka
(on januari 21st, 2012 at 7:53)

ter eycken is altijd lekker. dit was het eerste restaurant waar ik mijn ouders heb mee naar toe genomen. leuk, lekker, goede bediening (en niet te hip;) )

 
Martina Mertens
(on januari 1st, 2016 at 21:08)

Tweemaal ben ik bij Ter Eycken gaan eten, en tweemaal was ik ziek na het eten van de gerookte zalm. De eerste keer was ik zelfs zwaar ziek (ik bespaar u de details). Maar ik dacht dat het puur toeval was.
Dus was ik er gerust in wanneer ik met mijn echtgenoot een jaar later terug ging, om onze huwelijksverjaardag te vieren.
Om te beginnen werden we niet echt warm onthaald. De tafel die ik gereserveerd had aan het venster hadden ze aan iemand anders gegeven. We waren een klein beetje later, maar dat mag geen rol spelen. Gereserveerd is gereserveerd. Wij kregen een veel minder gezellige tafel.
De twee obers waren zo koud als steen tegen ons. We moesten ongelofelijk lang wachten eer we de kaart kregen.
Mijn voorgerecht, gerookte zalm, en mijn hoofdgerecht, kip, was goed, maar niets meer. De kip was eigenlijk zwaar verteerbaar. Nadien werd ik opnieuw ziek bij het naar huis gaan.
Ik ben nooit ziek geweest in andere restaurants.
Dus alles bij elkaar geteld: ziekmakend voedsel, onvriendelijke obers, gereserveerde tafel aan iemand anders gegeven, en dat alles aan niet bepaald goedkope prijzen. Voor mij hoeft het niet meer.
Ik ga ergens anders als ik nog iets wil vieren.