Tiende en laatste editie van Kulturama

Het is weer feest in Leuven. Twee keer feest zelfs. Kulturama is het jaarlijkse feest van de Leuvense cultuurhuizen. En dat feest viert op 16, 17, 18 en 19 februari 2012 zijn tiende verjaardag.

Kulturama werd in 2003 in het leven geroepen om de cultuur van Leuven te tonen en te ondersteunen. Het culturele aanbod in Leuven is vrij substantieel maar redelijk onzichtbaar. Dat is deels het gevolg van het succes. De publieke bijval voor cultuur is sinds mensenheugenis zo groot in Leuven dat de huizen hun waar niet al te zwaar moeten promoten.

De voorbije jaren brachten veel nieuws dat het verdiende in de kijker gezet te worden: de nieuwe hoofdbibliotheek (°2000), het nieuwe gebouw van STUK (°2002), muziekcentrum Het Depot (°2003), museum M (°2009), de opmars van de stadsgezelschappen Braakland/ZheBilding en fABULEUS

Kulturama was het bos van al die bomen. De verschillende huizen presenteerden tien keer gezamenlijk hun aanbod tijdens een lang weekend in februari, halverwege het cultureel seizoen. Het festival ging snel van klein naar groot. Na een paar edities zat het aan een jaarlijks gemiddelde van 25.000 toeschouwers.

Kulturama nam ook de eigen aard van Leuven mee, naast een kunststad ook een kennisstad. En dus kwamen er projecten waarin cultuur en technologie elkaar vonden. De eerste aanleiding was een merkwaardig zitmeubel van het Leuvense bedrijf Materialise. Dat was aangekocht door het MoMa in New York. Het eerste stoeltje ooit waarin geen bout of moer was verwerkt.

En waren ook grappige insteken. Zoals Bobby Ewing, de eerste stads-dj in onze contreien, een kleine knipoog naar de stedelijke en nationale dichters. De dj werd een kok (Jeroen Meus) en de kok werd een fotograaf (Marco Mertens). En ook al is dit de laatste editie van Kulturama, de stadsambassadeur blijft behouden.

Schepen Denise Vandevoort: “Na 10 jaar zijn de belangrijkste doelstellingen van Kulturama gerealiseerd. Het cultuurminnend deel van het land kent Leuven en zijn huizen. En die huizen hebben stevige grond onder de voeten. Kulturama heeft ze ook dichter bij elkaar gebracht. Nu vinden we de tijd rijp voor nieuwe initiatieven en meer artistieke verdieping. Wat we precies van plan zijn, lichten we toe aan het einde van Kulturama 2012. En dat wordt een mooi einde. Met meer dan 200 activiteiten is het de drukste editie van allemaal. Ook het aantal partners lag nooit zo hoog. Kulturama 2012 is verder alles waar het in al zijn bescheidenheid goed in is geweest: veel en uiteenlopend, klein en groot, gevestigde waarden en ontdekkingen, laagdrempelig en goedkoop. Met altijd een garantie op verrassingen.

Deze laatste editie is OPEK de blikvanger, de nieuwe pleisterplek van een aantal Leuvense cultuurhuizen. Het Depot presenteert de muzikale ‘local heroes’ van morgen. Jessa Wildemeersch herdenkt auteur Kamiel Vanhole. Er is een expo over het bioscoopverleden van Leuven en jazz vormt opnieuw een belangrijke rode draad. En stadsfotograaf Marco Mertens neemt afscheid met het boek ‘De Kleine Encyclopedie van Leuven’.

Naar goede gewoonte zet Kulturama een project op waarin kunst en technologie elkaar vinden. Kunstenaarsduo plan b laat tientallen Leuvenaars rondlopen met een speciale GPS. Al die bewegingen vormen een levend portret van de stad en haar inwoners. Plan b werkt hiervoor samen met Septentrio, een Leuvens bedrijf dat professionele GPS-ontvangers maakt.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.