Artefact 2012

Het festivalthema en de titel van de 11de Artefact-editie is The Social Contract. Die term wordt sinds de 17de eeuw veelvuldig gebruikt in politieke theorie en filosofie maar duikt vandaag nog steeds op in interviews met politici, partijprogramma’s, debatten,… Reeds bij de vroege en belangrijke sociaal contractdenkers John Locke, Thomas Hobbes en Jean-Jacques Rousseau wordt het concept verschillend uitgewerkt en geïnterpreteerd. De klassieke invulling betreft de verhouding tussen het individu als burger en een politieke entiteit, waarbij het individu een deel van zijn vrijheid en macht opoffert zodat de staat aan de burger bijvoorbeeld veiligheid en bestaanszekerheid kan bieden. Maar wat betekent het sociale contract nog in de huidige (crisis)tijd in een geglobaliseerde wereld?

Een centrale vraag binnen het festival is of die ‘contracten’ kunnen heronderhandeld of hervormd worden. Kunnen ze opgezegd of herschreven worden? Het programma probeert een ruimte te bieden aan vormen van weerstand en verbeelding. Door middel van tentoonstellingen, voorstellingen, debatten en ontmoetingen met internationale kunstenaars wordt op zoek gegaan naar de positie van en alternatieven voor The Social Contract in onze hedendaagse informatie- en netwerksamenleving.

Praktisch
STUK kunstencentrum
de expo is doorlopend gratis te bezoeken op
dinsdag 14 februari 2012: 17u00-23u00
woensdag 15 tot zaterdag 18 februari: 14u00-23u00
zondag 19 tot donderdag 23 februari: 14u00-21u00

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.