Programma Cinema ZED februari 2012

Met Cinetopia brengt Cinema ZED een warme ode aan de film en haar cinefiele bezoekers, vroeger en nu. De release van Carnage is de aanleiding voor een special over Roman Polanski en een minireeks zet de naturalistische stroming binnen de Angelsaksische cinema in de kijker. Dit en veel meer deze maand in Cinema ZED.

Wie aan Amerikaanse cinema denkt, denkt al snel aan big budgets, dure CGI effecten en gigantische decors. Maar niet alle Amerikaanse en bij uitbreiding Angelsaksische films, worden met die ingrediënten gemaakt. De laatste jaren maakt een heel andere inhoudelijke stroming opgang: het naturalisme. Het zijn hyperrealistische films, ijzersterk en naturel geacteerd, met een enigszins documentaire cinematografie. De belangrijkste exponent van de stroming is het meermaals bekroonde Winter’s Bone. ZED bundelde 3 naturalistische thrillers, met onder meer twee in ons land onuitgegeven titels, Small Town Murder Songs en Snowtown.

In het kader van de cultuurfestival Kulturama presenteert Cinema ZED Cinetopia, een thematische reeks waarin de bioscoop en zijn trouwe bezoekers, centraal staan. La Vida Util (A Useful Life) vertelt het verhaal van de operateur, programmator en bezieler van een cinematheek die zijn leven opnieuw zin probeert te geven wanneer zijn bioscoop op de fles gaat. De documentaire Sacred Cinema, die in ZED in wereldpremière vertoond wordt, laat zien wat liefhebbers allemaal doen om de magische ervaring van het bioscoopbezoek te bewaren. The Smallest Show on Earth is een filmklassieker over een buurtbioscoop en Cinema Paradiso hoeft geen verdere uitleg als eerbetoon aan het filmmetier.

Met een Oscar, een Gouden Beer en een Gouden Palm op zijn palmares is de inmiddels 78-jarige Roman Polanski is één van de meest gevierde filmmakers van zijn generatie. Ook voor zijn laatste film, Carnage, had hij niet veel meer nodig dan 4 acteurs en 1 ruimte om een meesterlijke satire te maken. Maar de Pools-Joodse regisseur roept ook veel controverse op door een rechtszaak die hem al heel zijn leven achtervolgt en het onderwerp uitmaakt van de documentaire Wanted & Desired. Cinema ZED richt deze maand de schijnwerpers op Roman Polanski en haalt daarvoor Cul-de-Sac en Repulsion van onder het stof.

Daarnaast serveert Cinema ZED de beste recente releases zoals de nieuwe films van de Finse broers Kaurismäki, Le Havre (Aki) en House of Branching Love (Mika), maar ook de wondermooie animatiefilm Le Tableau. In aanloop naar de 8ste editie van DOCVILLE (27 april – 5 mei) toont ZED enkele toppers uit het documentaire circuit: het beenharde drugsrelaas Reindeerspotting en de ophefmakende klimaatfilm Owning the Weather.

Meer informatie over deze en de andere films uit het programma van Cinema ZED kan je vinden op de ZED-website www.cinemazed.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.