e-flux Time/Bank Belgium

STUK opent de eerste Belgische tak van de e-flux Time/Bank, een online platform voor de culturele sector waarbij diensten en goederen door groepen en individuen worden verhandeld met ‘tijd’ als ruilmiddel. Het huidige wantrouwen in de bestaande financiële en economische modellen vormt de belangrijkste drijfveer voor deze parallelle micro-economie gebaseerd op vertrouwen en solidariteit.

Time banking is niet de klassieke ruilhandel zoals die doorheen de geschiedenis gebruikt is. Het idee om tijd te gebruiken als een eenheid voor uitwisseling ontstond pas kort na de industriële revolutie. De oorsprong kan teruggevonden worden bij de Amerikaanse anarchist Josiah Warren (Cincinnati Time Store van 1827 tot 1830), en de Britse industrieel en filantroop Robert Owen, die de utopische ‘New Harmony’ gemeenschap oprichtte.

Time/Bank is gemodelleerd naar bestaande ‘tijdsbanken’. Elke transactie laat gebruikers toe diensten aan te vragen, aan te bieden en te betalen met ‘Hour Notes’ (ontworpen door Lawrence Weiner). Als een taak uitgevoerd is kan het krediet van uren voor later opgespaard worden, aan een ander lid van de bank worden geschonken of aan de ontwikkeling van grotere gemeenschappelijke projecten bijdragen.

Kom naar de tentoonstelling om lid te worden, meer informatie te verkrijgen, de Time/Store (een winkel voor Time/Bank leden) en een kleine tentoonstelling over ‘Notgeld’ te bezoeken en screenings van o.a. Alexander Kluge, Adam Curtis, VPRO Tegenlicht, Anton Vidokle & Fritz Lang.

Dit initiatief van kunstenaars Anton Vidokle en Julieta Aranda heeft vestigingen in New York, Sydney, Frankfurt, Warschau en Den Haag. Deze Time/Bank zal later ook halte houden in andere Belgische steden. Ga naar de Belgische Time/Bank site om lid te worden en op de hoogte te blijven van extra programma’s, screenings, lezingen, workshops, …

Deze expo loopt na het Artefact festival nog door tot 18 maart, maar ook daarna zal STUK dit project structureel ondersteunen i.s.m. partners in binnen- en buitenland.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.