Musa Horti en Ishango zingen Clair Obscur

Op 18 februari 2012 om 20.00u zingen Musa Horti uit Heverlee (olv Peter Dejans) en Ishango uit Namen (olv Thierry Lequenne) samen een concert in de kapel van het Heilig Hart in Heverlee. Onder de titel Clair Obscur brengen zij een programma tussen licht en duisternis, met werken van o.a. Brahms, Poulenc, Schütz, Bruckner en Mahler.

Het begrip clair-obscur komt uit de schilderkunst, film en fotografie en verwijst naar een techniek waarbij de licht-donkercontrasten sterker worden uitgebeeld dan ze doorgaans in werkelijkheid zijn. Vaak wordt met dit contrast een dramatisch effect bereikt, temeer omdat de vermoede lichtbron meestal niet duidelijk aanwijsbaar is. Net die vraag naar het onbekende licht maakt clair-obscur in de schilderkunst zo intrigerend. Schaduw en duisternis worden in de achtergrond gedrongen en laten het licht rijkelijk op de voorgrond verschijnen, maar waar komt het licht vandaan?

Ook in dit concert draait alles rond het contrast tussen Licht en Donker, in de vele betekenissen van beide woorden. Twee Belgische ensembles, Musa Horti o.l.v. Peter Dejans (Heverlee) en Ishango o.l.v. Thierry Lequenne (Namur), brengen werken waarin de diepste zielenroerselen van de zoekende mens naar boven komen. Het zijn werken over geboorte en dood, Licht en Donker, vreugde en verdriet die stuk voor stuk tot de canon van de internationale koorliteratuur behoren.

Het programma bestrijkt diverse stijlperiodes en gaat van Heinrich Schütz (Deutsches Magnificat) over Francis Poulenc (Timor et tremor) en Anton Bruckner (Christus factus est) tot hedendaagse koormuziek met Arvo Pärt (Sieben Magnificat Antifonen) en Ola Gjeilo (The Spheres), maar daarbij ook muziek van eigen bodem met Vic Nees (Singet dem Herrn) en Jean Marie Rens (Trois petits poèmes lettristes).

Beide koren zingen samen ook enkele absolute meesterwerken die o.a. vanwege de gevraagde grote bezetting slechts sporadisch op concertpodia te horen zijn. Uit de Messe pour double choeur a cappella van Frank Martin wordt het Agnus Dei gezongen en van Gustav Mahler het aangrijpend mooie Ich bin der Welt abhanden gekommen op tekst van Friedrich Rückert en in de koorbewerking van Clytus Gottwald.

Bij Johannes Brahms, tenslotte, priemt het thema van dit concert in het oor wanneer meteen in de aanhef vertwijfeld wordt uitgeroepen Warum?! en vervolgens „Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen, und das Leben den betrübten Herzen?“. Uit de tekst spreekt, net als in claire-obscurprenten, de intrigerende ervaring van het overvloedige maar onbekende, transcendente licht.

Behalve een muzikale verrukking biedt de locatie van dit concert nog een niet te versmaden visuele sensatie. In de Maria Boodschapkapel van het Heilig-Hartinstituut in Heverlee is na een grondige restauratie sinds kort immers opnieuw het meesterwerk van kunstenaar-glazenier Eugeen Yoors te bewonderen: 16 prachtige glasramen daterend uit 1930. Tijdens het concert zal deze kunsthistorische glaspartij van niet minder dan 450 m² in volle kleurenpracht te bewonderen zijn, helder schitterend temidden van de duisternis, badend in onbekend licht.

Leven in Leuven mag 5 duotickets weggeven voor dit concert. De eerste vijf personen die via het contactformulier hun naam en e-mailadres achterlaten samen met de woorden “Clair Obscur’, winnen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.