Biermuseum in Brussels beursgebouw? Waarom dan niet in Leuven?

Al geruime tijd is er tussen Leuven en Brussel, naast de meiboomstrijd, een strijd wie zich nu bierstad mag noemen.

Leuven heeft alle troeven in handen en mag dus eigenlijk wel de titel als Bierhoofdstad dragen. Niet alleen hebben wij een paar jaar geleden de titel gewonnen van de Brusselaars als stad met de beste bieren (tijdens een blindproeverij onder leiding van Sven Gatz en Steven Vermoere). Leuven is ook de bakermat van de grootste brouwerij ter wereld. Daarnaast telt Leuven en omstreken ook het meeste aantal brouwerijen van België, waaronder trouwens “Kortrijk-Dutsel”, de kleinste brouwerij van België. Verder behoort de brouwersopleiding van KU Leuven tot de wereldtop en heeft diezelfde KULeuven de grootste gistdatabank. En op 28 en 29 april organiseert onze nationale vereniging Zythos, in samenwerking met Leuvenement en Stad Leuven, het grootste bierfestival van België.

Maar een goed biermuseum ontbreekt spijtig genoeg in dit plaatje. Nergens in België kan je immers de rijke Belgische Biercultuur uitgelegd krijgen. Nergens in België kan je een mooi overzicht krijgen van de Belgische biergeschiedenis, die veel rijker is dan alle omringende landen. Een gemiste kans voor België. Want er is al een jenevermuseum in Hasselt, een chocolademuseum in Brussel en een Frietmuseum in Brugge. Brussel wou een biermuseum in de oude gebouwen van Belle-Vue. Leuven wou een biermuseum in de oude gebouwen van Den Hoorn. Lange tijd hebben zowel beide steden daarover onderhandelingen gevoerd met AB-Inbev, de eigenaar van de gebouwen. Maar in beide gevallen heeft AB-Inbev gekozen om niet mee te werken en te kiezen voor een commerciële invulling. Nochtans hebben hun naaste concurrenten al goeddraaiende voorbeelden. Ik denk daar dan direct aan Dublin met het Guinness-museum en het Heineken Experience Center in Amsterdam, 2 musea in hun oude brouwerijgebouwen die duizenden toeristen lokken.

Onlangs heeft Brussel het Oude Beursgebouw in erfpacht gekregen van Euronext. Een mogelijke invulling van het gebouw zou een biermuseum zijn. De reden voor deze locatie zou zijn dat er vroeger een brouwerij was en dat het graf van Hertog Jan Primus, die model zou hebben gestaan voor Gambrinus, de allegorische bierkoning.

Maar waarom zou Leuven dat dan niet kunnen doen? Leuven heeft ook grote leegstaande gebouwen. We denken dan direct aan het Tafelrond op de Grote Markt, net zoals de Beurs van Brussel een gebouw dat vroeger met geld te maken had. Dit gebouw staat sinds 2002 leeg en is sinds 2005 eigendom van Jan Callewaert. En we kunnen ook gemakkelijk een link leggen met bier, omdat dit, voordat het de Nationale Bank was, een brasserie en feestzaal was. Daarom een warme oproep aan de eigenaar van het gebouw om te overwegen om een deel van het gebouw verbouwen tot biermuseum, in samenwerking met AB-Inbev en Stad Leuven.

Er zijn mogelijkheden in Leuven. Want als Brussel het kan onderbrengen in een pand dat weinig met bier en brouwen te maken heeft, dan kan Leuven dit ook. En een mooi biermuseum zou gewoon de parel zijn op de kroon van Leuven Bierstad.

Namens de Leuvense Biertherapeuten
Steven Vermoere
Voorzitter

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.