Cinematopia brengt een warme ode aan de cinema

In het kader van de cultuurfestival Kulturama (16, 17, 18 en 19 februari) presenteert Cinema ZED Cinematopia, een thematische reeks waarin de bioscoop en zijn trouwe bezoekers vroeger en nu, centraal staan.

Nu iedereen de mond vol heeft van digitale cinema en de toekomst van de kleine bioscopen, brengt Cinema ZED met Cinematopia een ode aan de cinema en haar cinefiele bezoekers, vroeger en nu. De bioscopen ondergingen de afgelopen decennia een ware metamorfose. In de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 kenden we vooral de vele kleine, knusse wijkbioscopen, in de jaren ’70 en ’80 maakten de art houses sterke opgang, vandaag de dag zijn er enerzijds de grote commerciële megaplexen, uitgerust met de nieuwste digitale snufjes, en aan de andere kant van het spectrum kleurrijke, cultureel geprofileerde cinema’s en bruisende filmfestivals. Cinema, cinefielen en bioscoopexploitanten zijn het onderwerp van deze filmreeks die bestaat uit drie langspeelfilms, een documentaire en vier kortfilms.

La Vida Util (A Useful Life) vertelt het verhaal van de operateur, programmator en bezieler van een cinematheek die zijn leven opnieuw zin probeert te geven wanneer zijn bioscoop op de fles gaat. De documentaire Sacred Cinema, die in ZED in wereldpremière vertoond wordt, laat zien wat liefhebbers allemaal doen om de magische ervaring van het bioscoopbezoek te bewaren. The Smallest Show on Earth is een filmklassieker over een buurtbioscoop met onder meer Peter Sellers in de hoofdrol en Cinema Paradiso hoeft geen verdere uitleg als eerbetoon aan het filmmetier.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.