Artefact festival van 14 februari tot 23 februari

4.000 ontkiemende aardappelen, een indrukwekkende maar onevenwichtige wipplank en een meterslange keukentoog waar je samen met de artiesten je eigen potje kan koken,… het zijn maar enkele werken uit de omvangrijke Artefact-tentoonstelling, die dit jaar meer dan 20 kunstenaars uitnodigt rond het thema The Social Contract. Artefact, het festival voor kunst en nieuwe media, vindt dit jaar plaats van 14 tot 23 februari a.s. Naast de expo zijn er verschillende voorstellingen die op een zeer creatieve manier met het thema aan de slag gaan en twee lezingen over de hedendaagse betekenis van het sociale contract. Het volledige programma kan je ontdekken op www.artefact-festival.be.

EXPO – GRATIS TOEGANG : BLIKVANGERS
JEANNE VAN HEESWIJK [NL] – Works, Typologies and Capacities 1993-2012
Ruim 4.000 aardappelen hangen in de ruimte en representeren mensen en organisaties, betrokken bij van Heeswijks eerdere projecten. Aan de hand van een bijbehorende kaart en legende worden de onderlinge relaties in kaart gebracht. Als de knollen scheuten krijgen, ontstaan nieuwe verbindingen in het netwerk.

PEDRO REYES [MX] – Leverage
Leverage is een merkwaardige wip(plank) met aan de ene kant één en aan de andere kant negen zitjes. Eén persoon heeft evenveel macht als negen anderen. Maar toch heeft de individuele speler de groep nodig om zijn invloed te kunnen uitoefenen.

BENEDETTA MAXIA & ANTÓNIO LOURO [IT/PT] – Kitchain
Koken is een ritueel en is altijd al een grote aanzet geweest tot sociale relaties en het uitwisselen van ideeën. Kitchain is een open keukensysteem met 3 kitchenettes en een grill, dat opgesteld wordt in het STUKcafé, de artiestenkeuken en het binnenplein. Je kan aanschuiven aan tafel of zelf je potje koken aan de do-it-yourself-keukentafel. Reservaties: www.artefact-festival.be.

CHRISTIN LAHR [DE] – MACHT GESCHENKE: DAS KAPITAL
Christin Lahr schrijft dagelijks 1 eurocent over naar de bankrekening van het Duitse Federale Ministerie van Financiën. Bij iedere storting schrijft ze onder ‘mededeling’ telkens 108 karakters over van Marx’ Het Kapitaal, Kritiek der politieke economie. Zo wordt dat boek online getransfereerd naar de centrale rekening van de Duitse staat. Na 43 jaar is het hele boek gekopieerd.

VOORSTELLINGEN – BLIKVANGERS
EHUD DARASH [IL/FR] – About Resilience
dinsdag 21 februari 20u30, STUK Soetezaal, €8
About Resilience is een onderzoeksproject over fysieke veerkracht tijdens betogingen en demonstraties. De Israëlisch-Franse Ehud Darash volgde o.m. de protestmarsen tijdens de Arabische lente. In die woelige demonstraties trok hij de aandacht door plotse bewegingen, waarbij de reacties van de omstanders werden vastgelegd op film. Dat materiaal goot hij in een boeiende voorstelling met beweging en video.

ANNA MENDELSSOHN [AT] – Cry me a river
woensdag 22 & donderdag 23 februari 20u30, STUK Soetezaal, €8
De Oostenrijkse Anna Mendelssohn verzamelde interessant materiaal rond klimaatverandering uit tientallen lezingen, debatten en interviews. Daarmee maakte ze een voorstelling rond volgende vragen: Waar eindigen feiten en beginnen buikgevoelens? Hoe scheid je het politieke van het persoonlijke? Met Cry me a river won ze de prestigieuze Dietmar N. Schmidt Acteursprijs 2011.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.