Ongehoord: actualiteitsgebonden lezingen in STUK

Onder de noemer Ongehoord organiseert STUK actualiteitsgebonden lezingen of gesprekken over onderwerpen die er toe doen in de wereld van vandaag. Ongehoord wil informeren, niet polariseren. De toegang is gratis. Je kan je ticket reserveren op ticket@stuk.be.

Leuven Klimaatneutraal: een vorm van sociaal contract?
zondag 19 februari 15.00u, STUK Auditorium
De opwarming van de aarde is één van de meest stringente mondiale problemen. Hier en daar ontstaan initiatieven om hierop een antwoord te bieden. Zo wil Leuven in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Wat betekent dat precies? Wat moet er dan gebeuren? Is er een soort ‘sociaal contract’ nodig om dit te bereiken? En wie moet er dan allemaal meewerken?Sprekers: Mohamed Ridouani (schepen van Leefmilieu, Leuven), Peter Tom Jones (K.U.Leuven en projectgroep Leuven Klimaatneutraal 2030), Dirk Holemans (Oikos)

Voorbij het sociaal contract
maandag 20 februari 20.00u, STUK Auditorium
Wat betekent het begrip ‘het sociale contract’ nog in de huidige maatschappij. Het concept wordt vanuit verschillende benaderingen onder de loep genomen. The social contract is tevens het thema van de Artefact-expo in STUK (14>23/02).
Sprekers: Frank Vandenbroucke (K.U.Leuven en Universiteit van Amsterdam), Antoon Vandevelde (Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, K.U.Leuven), Ewald Engelen (columnist De Groene Amsterdammer)
Moderator: Rudi Laermans (Centrum voor Sociologisch Onderzoek, K.U.Leuven)

Kunst en samenleving
maandag 27 februari 20.00u, STUK Soetezaal
De positie van kunst en de kunstenaar in de moderne maatschappij is prangender dan ooit. Voor het VTi (Vlaams Theater Instituut) schreef Lars Kwakkenbos een tekst rond de waarde van kunst, tevens het onderwerp van deze avond.
Sprekers: Lars Kwakkenbos (schrijver en dramaturg), Michiel Vandevelde (kunstenaar), Rob Riemen (essayist en oprichter van het cultuurfilosofische Nexus Instituut), Willy Thomas (acteur)
Moderator: Erwin Jans (theaterwetenschapper en dramaturg)

Verontwaardiging en protest
maandag 5 maart 20.00u, STUK Auditorium
Massaal protest is terug van weggeweest. Na het voorbeeld van de Arabische lente sloeg de geest van de publieke verontwaardiging over naar de westerse wereld. Enkele voorbeelden zijn de Indignados en de Occupy-beweging. Kunnen we wel spreken van één fenomeen als de idealen en motivaties van deelnemers zo gevarieerd zijn? Hoe verhoudt de manifestatie van politieke en sociale onvrede in België zich tot die in andere landen?
Sprekers: Thomas Decreus (mede-organisator SHAME-betoging), Eddy Van Lancker (federaal secretaris ABVV), Nigel Williams (columnist, stand-up comedian).
Moderator: Dirk Barrez (redacteur dewereldmorgen.be).

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.