Omaya – Libanees in Leuven

Restaurant Omaya is het enige Libanese restaurant dat Leuven rijk is. Voor mij was het de eerste keer dat ik met de Libanese keuken kennis maakte en ik was dan ook razend benieuwd naar de gerechten. Volgens de website van Omaya is de Libanese keuken de meest verfijnde van de Arabische wereld. Dat klonk alvast veelbelovend.

Bij het binnenkomen werden we vriendelijk onthaald door de chefkok. Het was niet druk, dus we konden zelf een tafeltje uitkiezen. Het stemmig verlichte interieur in warme tinten was helemaal in Oosterse stijl uitgevoerd. Op de achtergrond klonk Oosterse muziek die ons deed dromen van de sprookjes uit Duizend-en-één-nacht. De vriendelijk (en knappe!) dienster bracht ons meteen de menukaart en wat olijfjes om op te knabbelen.

De menukaart bevatte een ruime keuze. Omdat we graag van alles een beetje proefden, besloten we voor de Menu Royal te gaan. 55 euro om twee personen te laten kennismaken met de variatie van de Libanese keuken, een mooie deal. De kaart verzekerde ons dat de Libanese keuken veel belang hecht aan de versheid en de kwaliteit van de producten. Daarnaast besteedde de menukaart ook aandacht aan de geschiedenis van dit woelige, maar boeiende land. Bij elk gerecht op de kaart werd een korte uitleg gegeven, want tabouleh, falafel en hommus mogen dan al doorgedrongen zijn tot onze woordenschat, woorden als loebya, malfoef, sjeik el mahchi, bamya, warak arisch zijn dat beslist niet. De grappige spellingsfouten namen we er met de glimlach bij. Dit restaurant is met zijn ruime keuze aan vegetarische gerechten ook ideaal voor vegetariërs of mensen die liever niet elke dag vlees eten.

Als aperitief dronken we een Nectar de Kefraya. Op de menukaart werd deze nectar omschreven als een drank met een gouden kleur, waarvan de geur deed denken aan verse druivensap, honing, bijwas en gedroogd fruit zoals walnoot en hazelnoot. En dat was meteen een perfecte omschrijving voor dit zoete drankje. Al zou ik het eerder als afsluiter van een maaltijd drinken, dan als aperitief. Bij de maaltijd dronken we een fles plat water: Stiftsquelle, dat uit een gesloten reservoir van één van de uitlopers van het Shiefergebergte van de Rijn in Essen-Stoppenberg gewonnen wordt.

Al snel werden de verschillende schaaltjes met de gerechten aan onze tafel gebracht. Alleen op de hommus moesten we even langer wachten. Alles zag er even lekker uit en het was moeilijk om te beslissen van welk schaaltje eerst te proeven. De kippensaté was heerlijk mals en de kefta van lams pittig gekruid. Je proefde de smaak van het houtskoolvuur waarop het vlees gegrild was. De gevulde wijnbladeren met rijst (Warak arisch) waren zalig. Ik eet tegenwoordig regelmatig tabouleh (salade van bulgur, tomaten, platte peterselie en pijpajuin), maar de tabouleh die ik in Omaya voorgeschoteld kreeg, was toch van een ander niveau. Heerlijk fris en fruitig. En de hommus was lekker smeuïg. Alles smaakte supervers. Bij deze ruime keuze aan gerechtjes werd meer dan voldoende plat brood geserveerd.

Een klein minpuntje misschien: betalen met visa is niet mogelijk in restaurant Omaya. Voor deze uitgebreide maaltijd voor twee personen betaalden we, dranken inbegrepen, in totaal 73 euro. Absoluut waar voor je geld. We gaan zeker nog eens terug!

Praktisch
Omaya
Biezenstraat 5, 3000 Leuven
016 624 224
http://www.restaurantomaya.be/

Onze keuze
Menu Royal voor twee personen: Hommus, falafel, sambousik, kibbeh, tabouleh, bamya, warak arisch, kefta (2 stuks), chich tawouk (2 stuks)

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Omaya – Libanees in Leuven”

Marie
(on juni 12th, 2012 at 17:48)

Een tijd geleden gingen we met een groep van 8 eten bij Omaya. We vierden een verjaardag, en dus bestelden we meteen een aperitiefje. De sfeer zat erin, de goesting al helemaal. De ontvangst was vriendelijk. Het was voor ons allen de eerste keer dat we Omaya bezochten. Ook wij werden verleid door de verschillende menu’s die ze per twee personen aanbieden om kennis te maken met de Libanese keuken. We kozen twee verschillende variaties van gerechtjes.

Het water kwam ons in de mond als we alle kleine schaaltjes zagen toekomen met allerlei proevertjes van gerechtjes. Heel fijn en smaakvol. Sterk was echter de teleurstelling toen we allen met grommende magen van tafel gingen, in een rechts straal naar het naburig frietkot.

Ieder schoteltje was overheerlijk, helaas in veel te kleine porties. Hierboven zie je schoteltjes met telkens twee stuks van ieder hapje, zodat iedere persoon kan proeven. Wij namen per vier personen twee maal hetzelfde menu voor 2 personen maar kregen -althans dat denken we- slechts een enkele portie. Ieder hapje sneden we dus voorzichtig in 2 zodat ieder van ons er een stukje van kon proeven. Toen we voorzichtig vroegen aan de uitbater of er nog iets kwam, want dat de porties toch wel beperkt waren, werd hij -laat het ons zo omschrijven – eerder boos. Met sissende fluisterstem snauwde hij ons toe dat hij nog nooit een dergelijke onbeschofte opmerking had gekregen. We kregen een schaal humus op tafel gegooid ‘ter compensatie’. En een rekening met wel degelijk 4 keer een menu voor 2 personen. Geen goedkope avond dus.

 
Joris
(on september 25th, 2012 at 22:09)

Zondagavond gingen we met vier personen eten in Omaya. Behalve wij waren nog een vijftiental mensen aanwezig. De ontvangst was vriendelijk. Toch bleek al snel dat het aanwezige personeel (één man in de zaal, één man in de keuken) de zaak niet volledig onder controle had.
Wij bestelden elk een voorgerecht en een hoofdgerecht met een fles witte huiswijn en een fles bruiswater.
En toen begon het wachten…. Er kwamen maar met mondjesmaat gerechten uit de keuken. Ook aan de tafeltjes rondom ons leken de klanten zich vragen te stellen bij de gang van zaken. Na net geen uur wachten kregen we onze voorgerechten. De porties waren niet echt groot maar ze waren wel alle vier erg smakelijk. Omdat we waarschijnlijk nog wel even zouden moeten wachten op ons hoofdgerecht bestelden we dan nog maar een fles wijn. Weer anderhalf uur later kregen we dan ons hoofdgerecht. Ook weer lekker en niets op aan te merken. We vonden het vreemd dat noch de ober (die regelmatig voor langere tijd in de keuken verdween) noch de kok enige uitleg verschaften bij de lange wachttijd. Dit gaf ons de indruk dat men deze lange wachttijden normaal vond. De aanwezige klanten leken dit nochtans geen evidentie te vinden.
Hoewel we lekker hebben gegeten, zijn we niet van plan snel terug te keren. We zaten bijna drie uur aan tafel voor een eenvoudig voorgerecht en hoofdgerecht. Dit was er echt wel over.

 
Carolien
(on juli 10th, 2013 at 16:41)

Vorige week vrijdag ben ik nog eens met vrienden in restaurant Omaya gaan eten. We bestelden 1 maal de menu royal voor twee personen en 1 maal de vegetarische menu voor twee personen. Ik heb niet alle schoteltjes geteld, want dat waren er veel te veel, maar we kregen wel degelijk meer dan voldoende eten voor vier personen en de gerechtjes waren allemaal even verfijnd en lekker. Wat jammer dat jouw bezoek tegenviel, Marie, want je zou idd voor vier personen voor elke persoon één hapje moeten krijgen.

De bediening was op zijn best stuntelig te noemen. Vergeten een btw-bonnetje te brengen nadat we hier uitdrukkelijk om gevraagd hadden, vergeten onze wijn te brengen, de wijnfles plaatsen op een siervoorwerp dat hier duidelijk niet voor geschikt was. Maar dit amateurisme wagen we graag door de vingers, omdat het eten zo lekker was!

Wat de wachttijden betreft, die waren aanvaardbaar. We hebben wel even moeten wachten op onze maaltijd, maar naar mijn aanvoelen (we waren druk in gesprek) niet superlang.