Van stadsfotograaf naar stadssopraan

Gisteren gaf Leuven het startschot van Kulturama, de culturele hoogdagen van Leuven. Het festival is toe aan haar tiende en laatste editie. Bij de start werd een nieuwe stadsambassadeur aangesteld.

De traditie startte in 2006. Leuven installeerde Bobby Ewing (Jimmy Dewit) als stads-dj, een knipoog naar de nationale rage van stadsdichters. Het opzet is echter niet ‘gratuit’. Leuven is op dat moment volop bezig met de creatieve populatie van de stad in de kijker te plaatsen. En die dynamiek zit op vele en verschillende plaatsen.

De stadsambassadeurs krijgen twee jaar om binnen hun discipline nieuwe initiatieven op te zetten, al dan niet op vraag van of in samenwerking met de cultuurhuizen van de stad. De drager van de eretitel – een titel voor het leven – duidt ook zijn/haar opvolger aan. Van stads-dj Bobby Ewing (2006-2008) gaat het naar stadskok Jeroen Meus (2008-2010). Die kiest op zijn beurt voor stadsfotograaf Marco Mertens (2010-2012).

Marco Mertens schuift Noémie Schellens uit Wijgmaal naar voor. Ze leerden elkaar kennen op de parking van de VRT. Noémie is sopraan. Ze is de vrouw in de clip ‘You and me’ van Milow, toch ook een soort van ambassadeur van Leuven. En ze zit vol plannen.

Denise Vandevoort: “De stad is blij met de keuze van Marco voor een stadsSopraan en ondersteunt met enthousiasme de initiatieven om haar discipline in de verf te zetten. Noémie vliegt er meteen in met concerten in echte huiskamers: intiem, dichtbij en vooral bij ‘gewone’ mensen thuis. Ze werkt aan een opera-project met Leuvense koren, theatergroepen, zangers, ensembles en neemt daarbij de hele site van Abdij van Park in. Opvallend is ook de compositieopdracht voor een stadslied. Studenten componeren, Noémie zingt. En dat is slechts een greep uit wat komen zal.

Noémie Schellens zingt als soliste zowel het licht-lyrische operarepertoire als oratoria. Daarnaast heeft ze een speciale liefde voor hedendaagse muziek en multidisciplinaire projecten. Ze behaalt haar Master Zang bij Beatrijs De Vos aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel met grote onderscheiding. Nadien studeert ze in Frankrijk bij de Duitse bariton Udo Reinemann.

De Leven in Leuven-redactie kijkt alvast uit naar haar toekomstige projecten!

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Van stadsfotograaf naar stadssopraan”

verhavert bart
(on februari 27th, 2012 at 8:58)

waar koop ik dat fotoboekje?