Kulturama 2012 neemt afscheid in schoonheid met 25.000+ bezoekers

De tiende en allerlaatste editie van Kulturama zit erop. De jaarlijkse culturele hoogdagen van Leuven stoppen op een hoogtepunt. Met 25.000+ bezoekers werden de verwachtingen meer dan ingelost. Bij de start werd Noémie Schellens geïnstalleerd als stadssopraan. De drievoudige opvolging van Kulturama staat klaar: Artefact, 30CC Jazzfestival en Amateurama.

Kulturama
Kulturama begint in 2003 als een cultuurcommunicatieproject. Het wil de culturele dynamiek van Leuven onderstrepen. Het festival start met 13 partners, 68 activiteiten en 8.500 bezoekers. Het zwaait tien edities later af met 32 partners, 200 activiteiten en 25.000+ bezoekers. De culturele hoogdagen hebben hun doel en hun plafond bereikt. (nog niet alle cijfers zijn op het ogenblik bekend.)

Binnen de schoot van het stadsfestival ontstaat het idee om een culturele stadsambassadeur aan te stellen. Hij/zij krijgt twee jaar om zijn of haar discipline extra in de verf te zetten. Stads-dj Bobby Ewing (2006-2008) koos voor stadskok Jeroen Meus (2008-2010) die stadsfotograaf Marco Mertens (2010-2012) aanbracht. Afgelopen donderdag werd stadssopraan Noémie Schellens aangesteld. Kulturama stopt, maar de stadsambassadeur blijft bestaan. Het is in 2014 dus uitkijken naar de opvolging.

Kulturama 2012
Drie expo’s vielen op: a) de overzichtstentoonstelling van Charles Burns, de belangrijkste stripauteur van het moment, b) het werk van 25 Leuvense fotografen en c) Cinema Leuven waren een schot in de roos.
Acteur Nick Steur liet iedereen op het puntje van zijn stoel zitten met ‘Freeze’. Een hoop stenen en nog meer concentratie, meer moest dat niet zijn. Stadstheatergezelschappen fABULEUS en Braakland/ZheBilding trokken wederom volle zalen met de hernemingen van hun ‘hits’ ‘Ik ben geen racist’ en ‘Hitler is dood’.

Het muziekluik kende van oudsher grote bijval. De concerten van Gavin Friday (Het Depot), Bugge Wesseltoft & Henrik Schwarz (STUK) en Cinematic Orchestra (30CC/Schouwburg) waren lang vooraf uitverkocht. Meer dan 2.000 dubstepfans beleefden de dansnachten van hun leven in Alma 3.

Wat nu?
Het vervolg op Kulturama zat al grotendeels in de editie 2012 vervat.

Artefact
Artefact is het grootste festival voor media en kunst in België. Het is ook een belangrijke pijler van Kulturama. Dit jaar zoomde het in op ‘the social contract’. Het markantste onderdeel was de installatie ‘Leverage‘, een grote wip met 9 stoeltjes aan de ene en 1 stoeltje aan de andere kant. Alleen via goede afspraken kan je op en neer gaan.

Artefact wordt vanaf 2013 een stadsbreed verhaal. STUK, Het Depot en De Bib Leuven zijn de eerste partners. Provincie Vlaams-Brabant injecteert € 100.000 in het nieuwe tiendaagse stadsfestival.

Artefact haalde 6.000 toeschouwers binnen Kulturama. Het loopt nog door tot 23 februari.

30CC Jazzfestival
Net als in 2011 was jazz een hoofdader binnen de muziekprogrammering. 30CC is er in geslaagd om alle partners in de stad (Lemmensinstituut, At The Bebop, Libertad…) rondom zich te scharen. Het wil de niche de volgende jaren verder uitbouwen en een belangrijke rol spelen in de regio.

Amateurama
Er is ook nog een derde en geheel nieuw luik. Leuven heeft een rijke traditie en aanwezigheid van semi-professionele en amateurgezelschappen. Zij krijgen een platform dat sterk op Kulturama lijkt. Een vierdaagse die in het teken staat van de amateurkunsten. Eerste afspraak in april 2013.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.