Artefact bereikt 8.741 bezoekers

De elfde editie van het Artefact festival, het jaarlijks festival van Kunstencentrum STUK en de provincie Vlaams-Brabant, heeft 8.741 bezoekers over de vloer gekregen. Het thema van het tiendaagse festival voor kunst en media, The Social Contract, bracht tientallen internationale kunstenaars naar Leuven voor een uitgebreide tentoonstelling en een reeks voorstellingen, lezingen en concerten. De opvallendste werken uit de expo waren onder meer Works, Typologies and Capacities 1993-2012, waarin Jeanne van Heeswijk (NL) haar professioneel netwerk omzette in een intrigerende installatie bestaande uit bijna 4.000 aardappelen, terwijl honderden bezoekers zich vergaapten aan Leverage, een schijnbaar onevenwichtige wip van de Mexicaan Pedro Reyes.

Naast de expo sprongen ook Expanding Energy in het oog, de energieke choreografie waarmee Davis Freeman onze energie- en consumptieverslaving aan de kaak stelde. De Artefact-concerten (Labo Nights) brachten dan weer ruim 1.000 muziekfanaten op de been, met de stomende beats van Rustie en de ingetogen pianopracht van Nils Frahm als uitschieters.

Net als de voorbije jaren bezochten heel wat bezoekers de expo tijdens een rondleiding. In totaal werden een honderdtal rondleidingen georganiseerd, goed voor 1.213 bezoekers.

STUK opende tijdens Artefact ook de eerste Belgische tak van E-Flux Time/Bank van Julieta Aranda & Anton Vidokle, een online platform voor de cultuursector waarin diensten en goederen worden verhandeld met ‘tijd’ als ruilmiddel. Dat onderdeel van de tentoonstelling vormt een zelfstandige expo, die nog tot 18 maart gratis te bezoeken is (wo-do 14u00-21u00, vr-zo 14u00-18u00).

Zoals zondag al aangekondigd op de afsluitende persconferentie van de tiende en laatste editie van Kulturama, neemt de volgende editie van Artefact de rol van Kulturama gedeeltelijk over. Artefact 2013 wordt de grootste editie die het festival al kende: een stadsbreed verhaal in samenwerking met onder meer Het Depot en Bib Leuven.

Enkele sfeerbeeld van de Artefact expo:

Works, typologies and capacities 1993-2012 - Jeanne Van Heeswijk

Works, typologies and capacities 1993-2012 - Jeanne Van Heeswijk

Artefact 2012

Artefact 2012

Artefact 2012

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Artefact bereikt 8.741 bezoekers”

verhavert bart
(on februari 27th, 2012 at 8:39)

kultudrama was de moeite. nu splitst het in 3. supper