Programma Cinema ZED maart 2012

Met onder meer Méliès, Buster Keaton, Paul Kalkbrenner, vrouwelijke neo-nazi’s, Rubert Mugabe en Michael Fassbender op het affiche heeft Cinema ZED deze maand opnieuw een goedgevuld en gevarieerd programma samengesteld.

‘Le Voyage dans la Lune’, in kleur en met een nieuwe soundtrack door de Franse groep Air, is de eerste film in een nieuwe reeks filmklassiekers. Cinema ZED en het Departement communicatiewetenschappen van de KULeuven hebben opnieuw een programma uitgewerkt dat je in 9 films doorheen de filmgeschiedenis loodst. Andere filmpioniers die aan bod komen zijn Buster Keaton (‘Seven Chances’), Fritz Lang (‘Dr. Mabuse‘) en Dziga Vertov (‘Entuziazm’).

De titeltrack van de film ‘Berlin Calling’, Paul Kalkbrenners ‘Sky and Sand’, stond wekenlang bovenaan de Belgische hitlijsten, maar de film werd nooit uitgebracht. Kalkbrenner leverde niet alleen de muziek, hij vertolkt ook de hoofdrol. ZED haalde de film naar Leuven voor enkele exclusieve vertoningen. Ook ‘Kriegerin’, een film over de weinig gekende wereld van de ‘skingirls’, vrouwelijke neo-nazi’s, werd nooit uitgebracht. Cinema ZED maakte een keuze uit de beste Duitse recente films en wordt deze maand even Kino ZED.

Van 16 tot 31 maart vindt in en rond Leuven de 17de editie van het Afrika Filmfestival plaats. Dit jaar is er speciale aandacht voor 50 jaar Rwandese onafhankelijkheid met onder meer de indrukwekkende documentaire ‘Robert Mugabe… what happened?’, die onder meer ook op IDFA te zien was. Daarnaast is er ook oog voor de Zimbabwaanse en Senegalese cinema en brengt het festival een hommage aan de recent overleden acteur Dieudonné Kabongo, die recent nog schitterde in ‘The Invader’.

Michael Fassbender is goed op weg om de acteur van 2012 te worden, met ‘Shame’ en ‘A Dangerous Method’ op het programma kan u in ZED komen zien waarom. Daarnaast ook op het programma: de beste Vlaamse kortfilms volgens het IKL (Filmfestival Delicatessen 2012) en de beste internationale kortfilms volgens de Amerikaanse Academy (Oscar Shorts).

Meer informatie over deze en de andere films uit het programma van Cinema ZED kan je vinden op de ZED-websitewww.cinemazed.be. De folder van maart 2012 kan je hier bekijken.

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Programma Cinema ZED maart 2012”

DJ Ickarus
(on maart 2nd, 2012 at 12:00)

over Berlin Calling;
“…maar de film werd nooit uitgebracht.”
Dat klopt niet hoor!

Berlin Calling was misschien nooit eerder in Belgische zalen te zien, maar de film is wel degelijk uitgebracht! Overal in België op dvd verkrijgbaar bijvoorbeeld. En in eigen land is Berlin Calling een gigantische hit in de bioscoop. In verschillende Duitse cinema’s speelt de film nu al 179 weken op rij! Een nationaal record.

http://www.kino-central.de/

 
jan van der borght
(on maart 23rd, 2012 at 15:41)

De film Berlin Calling is exclusief voor enkele genodigden :-) voorgesteld geweest in 2009 in Filmhuis Klappei in Antwerpen.
Paul Kalkbrenner himself was erbij; ik heb er na de film gewoon een praatje mee gemaakt :-P
Hierna een afterparty met hem als dj in club Petrol… een avond om nooit te vergeten!