Voetsporen van devotie in Kessel-Lo

Van 9 maart tot en met 23 april staat de provinciale fototentoonstelling ‘Voetsporen van devotie’ over processies in Vlaams-Brabant in het lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke in Kessel-Lo.

Processies lijken aan het begin van de eenentwintigste eeuw te behoren tot een ver katholiek verleden. Straatnamen als Processiestraat of Processieweg roepen beelden op van bloemblaadjes, prevelende pastoors en weerbarstige engeltjes die niet in de rij willen lopen. De voorbije eeuwen waren die optochten alomtegenwoordig in het katholieke leven. Hun verhaal is echter niet afgerond. Alleen al in de provincie Vlaams-Brabant benaderde het aantal jaarlijkse processies in 2008 de kaap van de honderd. De provincie Vlaams-Brabant brengt dit bijzonder stukje erfgoed onder de aandacht van het grote publiek via de publicatie ‘Voetsporen van devotie’ en de gelijknamige tentoonstelling

De publicatie ‘Voetsporen van devotie. Processies in Vlaams-Brabant’ bundelt de resultaten van het studieproject ‘Processies in Vlaams-Brabant, van 1750 tot heden’. Het werd door KADOC-KULeuven op vraag van de provincie uitgevoerd in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant’. Op die manier wordt ook dit belangrijk aspect uit onze rijke geschiedenis toegankelijk voor een ruimer publiek‘, zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.

De fototentoonstelling ‘Voetsporen van devotie’ toont de mooiste foto’s in zwart-wit van Vlaams-Brabantse processies. Fotograaf Jan Locus, oud-student van de Halse kunstacademie, presenteert zijn eigen kijk op de huidige Vlaams-Brabantse processies. Hij geeft niet louter een documentaire kijk op dit immateriële erfgoed. Zijn foto’s getuigen van een persoonlijke blik vanop de zijlijn.

Praktisch
De gratis tentoonstelling is van 9 maart tot en met 23 april te bezichtigen in het lokaal dienstencentrum Ter Vlierbeke, Rustoordlaan 3 in Kessel-Lo (Leuven).

De publicatie kost 20 euro en kan besteld worden via www.vlaamsbrabant.be/processies

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.