Stad en verenigingen trekken ten strijde tegen zwerfvuil

Voor de 14de keer op rij gaan de stad en heel wat Leuvense verenigingen de strijd aan tegen zwerfvuil. Ze doen dat tijdens een grote opruimactie op 10 en 11 maart.

De opruimactie wil het stadscentrum en de deelgemeenten een stukje properder maken en de inwoners sensibiliseren om zorg te dragen voor het milieu. Want, zwerfvuil is niet alleen storend, het verstoord ook planten- en dierengemeenschappen en zorgt voor milieuverontreiniging. Wist je bijvoorbeeld dat een sigarettenpeuk 2 tot 5 jaar nodig heeft om af te breken? Kauwgum doet er zelfs 20 à 25 jaar over.

Deelnemers
Jeugd-, sport- en natuurverenigingen, buurtwerkingen, bewonersgroepen … kunnen deelnemen aan de opruimactie. Dit jaar schreven 21 verenigingen in. De stad verwacht 850 tot 900 deelnemers. Vorig jaar haalden 780 deelnemers tijdens 2.506 uren ongeveer 2.350 kilogram zwerfvuil op.

OVAM zorgt voor speciale vuilniszakken, handschoenen, fluovestjes en prikstokken. EcoWerf geeft iedere deelnemer een draagtas.

Elke vereniging ruimt een stukje Leuven op en laat het afval achter op een afgesproken plaats. Daar pikt de afdeling stadsreiniging het later op.

Subsidie
In ruil voor de inspanningen, krijgt elke vereniging een subsidie. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal gepresteerde uren.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.