Face-à-face: een nacht in museum M

Vrijdag 9 maart op zaterdag 10 maart brachten zo’n 120 leerlingen de nacht door in het museum M. Het project Face-à-Face gaf vier lagere schoolklassen uit Waals-Brabant de kans een artistieke dialoog te starten met MLeuven. De leerlingen brachten eerst een bezoek aan M en gingen vervolgens in de klas aan de slag met een kunstwerk uit de collectie dat hen aansprak. Vier Belgische kunstenaars begeleidden de kinderen bij dit project tijdens de herfst van 2011 en de winter van 2012. De resultaten van hun artistieke inspanningen worden in het M-atelier tentoongesteld. Ter afsluiting van het project bleven ze een nachtje slapen in M.

Waarom een nacht in M?
Om de kinderen de mogelijkheid te geven één van de ‘kunsttempels’, een ‘heilige’ plaats, te verkennen en hier vertrouwd mee te geraken. De crew van M gelooft dat het overnachten in een museum, een intieme en unieke band creëert tussen kind en kunstwerk. Een museum is een plaats die zeldzame schatten herbergt en die, als de nacht valt, onder waakzame blikken verandert. De actie van overdag maakt langzaam maar zeker plaats voor rust. Zo ontstaat een gevoel van vervreemding.

De jonge kunstenaars
Ik sprak op vrijdagavond met kunstenaars in spé Amandine, Armelle, Emily, Diana, Camille, Jeanne en Ambre van school Le Grand Frêne d’Ophain uit Eigenbrakel. Vol enthousiasme vertelden ze over hun werkstukken geïnspireerd door de tentoonstelling van Hans Demeulenaere en Marc Nagtzaam in M. Deze twee hedendaagse kunstenaars hadden een “ruimte in de ruimte” gemaakt. Demeulenaere zorgde voor de installatie, terwijl Nagtzaam geometrische tekeningen, gebaseerd op architectuur, presenteerde. De creatie van de ene interageerde met de creatie van de andere. De kinderen mochten door die ruimte, gemaakt uit muren, openingen, lege plaatsen, volle plaatsen en geometrische figuren wandelen.

Onder begeleiding van kunstenares Marie Collard gingen de leerlingen aan de slag met geometrische figuren. Eerst maakte elk van hen een maquette, bestaande uit één enkele geometrische figuur. De voorwerpen die zo bekomen werden, werden samengesteld en op elkaar gestapeld om zo een klein volume te creëren. De leerlingen speelden ook met volle en lege ruimtes, evenals met doorschijnende en niet-doorschijnende materialen. Vervolgens zaten de kinderen samen in groepjes van drie en maakten ze een nieuwe structuur. Het principe was hetzelfde als voor de maquettes, maar de opdracht was nu in groep te werken en een groot volume te maken. Er moest dus een nieuw evenwicht gevonden worden en omgegaan worden met de taak van werken in groep. Het derde onderdeel van het werk was de overgang van 3D naar 2D. De kinderen tekenden de schaduwen die hun sculptuur maakte, met grafiet potlood en houtskool, op grote, witte papieren.

In de laatste fase hebben ze elk een individuele collage gemaakt. Hierbij hanteerde ze hetzelfde principe van een figuur die wordt gereproduceerd, op elkaar gezet, verminderd met een idee van plaatsgebruik, kleurenvariatie, lege ruimtes, volle ruimtes en spelen met grootte. De link tussen sculptuur en tekening werd zo concreter…

Amandine, Armelle, Emily, Diana, Camille, Jeanne en Ambre waren onder de indruk van M, dat ze groot en erg mooi vonden. Prachtig om te zien hoe de kinderen geïnspireerd werden en zo’n nacht in een museum, da’s nog spannend ook. Net als in de film!

FACE-À-FACE in M

FACE-À-FACE in M

FACE-À-FACE in M

Meer foto’s op flickr.

Het Face-à-Face project is gerealiseerd door het Cultureel centrum Genappe, Cultureel Centrum Eigenbrakel, Cultureel Centrum Vallée de la Néthen, Cultureel Centrum Rixensart, Cultureel Centrum Waals-Brabant en M-Museum Leuven. Met de samenwerking van Ecole communale de Baisy-Thy, Ecole communale Le Grand Frêne d’Ophain, Ecole fondamentale et mixte de La Bruyère en Collège Saint-Augustin de Genval. De vier kunstenaars die hen begeleid hebben zijn Marie-Laure Magnien, Marie Collard, Catho Hensmans en Maud Dallemagne.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.