Veel helden op de Erfgoeddag in Leuven

De twaalfde editie van Erfgoeddag, op zondag 22 april 2012, staat helemaal in het teken van Helden! Dankzij 28 Leuvense erfgoedorganisaties (archieven, musea, verenigingen, bibliotheken, documentatiecentra en heemkundige kringen) kan je die dag kiezen uit 38 gratis activiteiten, verspreid over 17 verschillende locaties in de stad.

Tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, workshops, concerten, films, een lezing, een zoektocht tot zelfs een gezinsquiz: allemaal nemen ze nationale, lokale, bekende of minder bekende of beruchte helden als invalshoek. “Ook het Leuvense stadhuis vertelt veel over helden”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “ Via originele objecten en archiefmateriaal ontdek je er de identiteit van een aantal opmerkelijke Leuvense figuren”.

Greep uit het programma
In de Universiteitsbibliotheek en in museum M kan er met het gezin worden gezocht naar de helden in eigen huis. In M speuren deelnemers niet alleen door de vaste collectie, maar ze komen ook heel wat helden tegen in de Den Bosch collectie en de tentoonstelling van Van Caeckenbergh. Nog in de Centrale Bibliotheek van de universiteit krijgen de bezoekers op Erfgoeddag uitzonderlijk toegang tot het digitaal depot en komen ze via filmpjes te weten hoe bvb. oude handgeschreven studentencursussen worden gerestaureerd.

De vier Leuvense beiaarden eren het beroemde Titanic-orkest. Ze spelen elk op verschillende tijdstippen een stuk uit het repertoire dat de bandleden speelden tijdens de scheepsramp.

Nog meer belangrijke overledenen komen aan bod op het  stadskerkhof van Leuven. Daar gidst de Academie voor het Leuvens Dialect je langs hun levensverhalen.

Onder leiding van de Gidsenbond kunnen de deelnemers tijdens een wandeling in de binnenstad dan weer in de voetsporen van Pieter Coutereel treden. Hij nam het in de 14e eeuw op voor de ambachtslieden.

Grote Belg Pater Damiaan, held en heilige, wordt geëerd in het Damiaancentrum van Leuven met een expo en twee vergeten films. Maar ook in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee is er onder andere een theatervoordracht aan hem en zijn moeder gewijd.

Matrix vertoont in M verschillende filmfragmenten die bijvoorbeeld laten zien hoe Orfeo, Medea en Elektra in de opera worden verklankt.

HistarUZ, het historisch archief van UZ Leuven, portretteert bijzondere figuren uit de Leuvense geneeskunde.

Stadhuis: tentoonstelling en facebookactie
Het Leuvense stadhuis heeft ook iets met helden: op de voorgevel alleen al staan meer dan 200 illustere personen afgebeeld. Het stadsarchief belicht op Erfgoeddag een vijftal van deze historische figuren. Het vraagt zich samen met de bezoekers ook af of er anno 2012 helden en heldinnen uit het recentere Leuvense verleden een plaats op of in het stadhuis verdienen. Het archief stelt in de tentoonstelling op Erfgoeddag zelf al vijf nieuwe helden voor. Ontdek wie ze zijn en wat hun band met Leuven is.

De erfgoedcel vroeg de Leuvenaars op facebook: ‘Wie vind jij dat een plaats op of in het stadhuis verdient en waarom?’ Enkele van deze suggesties worden verwerkt in een virtuele presentatie in het stadhuis. Meer info op www.facebook.com/ErfgoedcelLeuven of www.flickr.com/photos/erfgoedcelleuven/sets.

Toegankelijkheid
Voor mensen met een visuele, auditieve of mobiele beperking zijn er – in samenwerking met de dienst welzijn – parcours uitgestippeld die worden begeleid door een ervaren gids. Het parcours voor mensen met een auditieve beperking wordt daarnaast ook bijgestaan door een tolk Vlaamse gebarentaal. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf inschrijven bij de erfgoedcel (erfgoedcel@leuven.be of tel. 016 27 22 85).

Gratis programmabrochure
Alle gedetailleerde informatie over de Erfgoeddag in Leuven, kan je nalezen in de programmabrochure. Je kan deze brochure gratis bestellen viaerfgoedcel@leuven.be of tel. 016 27 22 85, afhalen in de Bib Leuven (Diestsestraat 49) of aan de balie van Toerisme Leuven (Naamsestraat 1).

Praktisch
Erfgoeddag Leuven op zondag 22 april 2012, van 10.00 tot 18.00 uur op verschillende locaties.
Info en gratis programmabrochures op erfgoedcel@leuven.be of tel. 016 27 22 85www.erfgoedcelleuven.bewww.leuven.be en www.erfgoeddag.be
Centraal Infopunt op Erfgoeddag: stadhuis, Grote Markt 9, 3000 Leuven

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.