Boekpresentatie Machteld Venken – Straddling the Iron Curtain?

Vrijdag 23 maart om 19u presenteert het Centrum voor Russische Studies een boekvoorstelling van Machteld Venken, Lise Meitner Fellow bij het Ludwig Boltzmann Instituut voor Europese Geschiedenis te Wenen. Het boek, ‘Straddling the Iron Curtain? Immigrants, Immigrant Organisations, War Memories’ (Peter Lang Verlag, 2011), gaat over de ervaring van migranten uit Oost- en Centraal-Europa in België na de Tweede Wereldoorlog.

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog vonden twee stromen migranten hun weg naar België: gewezen geallieerde soldaten van Polen en gewezen Ostarbeiterinnen van de Sovjet-Unie. Dit boek illustreert hoe deze mensen na de oorlog betekenis gaven aan hun oorlogservaringen. Niet alleen hun oorlogservaringen zelf, maar ook de veranderende posities van deze migranten in hun thuis- en gastsamenleving, bepaalden hoe zij hun oorlog herinnerden. Vertrekkend vanuit het perspectief van de migranten kijkt de auteur naar de manieren waarop deze nieuwkomers een plaats vonden in de publieke oorlogsherinnering van hun thuis- en gastsamenleving. Het antwoord op deze vraag levert nieuwe inzichten op over de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, over Oost-West relaties tijdens de Koude Oorlog en over migratiegeschiedenis.

  • 19u – 19.15u: Inleiding door Prof. Idesbald Goddeeris, Professor in de Nieuwste Geschiedenis aan de KU Leuven.
  • 19.15 – 19.40u: Plaatsing van het boek in het nationale en internationale landschap van de migratiegeschiedenis, dr. Leen Beyers, inhoudelijk coördinator Museum aan de Stroom, Antwerpen.
  • 19.40 – 20.30u: Voorstelling van het boek door de auteur, dr. Machteld Venken.

Aansluitend receptie. De presentatie vindt plaats in de Justus Lipsius zaal, 8e verdieping van het Erasmushuis, Blijde-Inkomststraat 21, 3000 Leuven. Gelieve de lift aan de linkerkant van de ingang te nemen. Het boek zal ter plaatse te koop worden aangeboden voor de promotionele prijs van 40 euro. De voorstelling wordt in het Nederlands gehouden. Toegang gratis. Gelieve op voorhand aan Maarten Horeman je aanwezigheid mee te delen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.