Leuvens ziekenhuis Heilig Hart zet vrijwilligers in de bloemetjes

Van zaterdag 3 maart tot en met zondag 11 maart 2012 was het opnieuw de week van de vrijwilliger. Hét moment van het jaar om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten en het vrijwilligerswerk in de kijker te plaatsen, ook in het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven. Hier werkt men al meer dan 10 jaar met vrijwilligers en probeert men deze werking verder uit te bouwen. Vrijwilligers bieden immers een grote meerwaarde voor de patiënten. Ze komen tegemoet aan de wensen en behoeften van patiënten die buiten de medische en verpleegkundige zorg vallen. Om de vrijwilligers te danken nodigde het ziekenhuis hen uit op vrijdag 9 maart 2012 om 14.30u voor een gezellig samenzijn.  

Vrijwilligers zijn onmisbare schakels geworden
Hoe goed en hoogstaand de zorg van artsen, paramedici en verpleegkundigen ook is, vrijwilligers bieden een meerwaarde tijdens het ziekenhuisverblijf van de patiënt. Zij brengen de buitenwereld naar binnen en hebben de tijd om te luisteren naar de noden en bekommernissen van de patiënt. De activiteiten van de vrijwilliger zijn ondersteunend in recreatieve, begeleidende en serviceverlenende zin. De tijdsinvestering is per soort vrijwilligerswerk verschillend, variërend van één tot vier uur per week.

Vrijwilligerswerk : een win/win voor iedereen
Het Heilig Hart ziekenhuis telt 33 vrijwilligers. Blanche, die ook werkt in het ziekenhuis als medisch secretaresse, is één van hen. Zij werkt als vrijwilligster op de dienst oncologie. Een heel bewuste keuze. Blanche verloor als jongvolwassene enkele naaste familieleden aan kanker. Dit maakte een enorme indruk op haar. Ze besloot toen al om ooit iets positief te doen met deze pijnlijke ervaringen. Sinds vorig jaar maakt ze enkele uren tijd vrij voor patiënten oncologie en hun familie, want ook zij hebben hier nood aan. Even een hart onder de riem steken, luisteren naar hun verhalen of net eens niet over die ellendige ziekte praten maar gezellig kletsen over alledaagse dingen. “Vrijwilligerswerk is één van de mooiste dingen in mijn leven. De dankbaarheid en warme gevoelens die ik hiervoor terugkrijg geven me een volmaakt gelukkig gevoel. Het helpt ook om problemen te relativeren. Vrijwilligerswerk geeft me zo’n voldoening!

Het Heilig Hart ziekenhuis zoekt nog vrijwilligers voor de diensten geriatrie, palliatieve zorg, oncologie en pastorale zorg.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.