[recensie] De lichtekooi van Loven – Ineke Vander Aa

Een indrukwekkend debuut van Ineke Vander Aa. Deze stevige brok van meer dan vijfhonderd pagina’s voert de lezer mee naar het achttiende eeuwse Leuven. De roman vertelt het verhaal van Louise, die vanaf het begin van haar leven niet de beste kaarten in handen heeft: haar vader is een blinde bedelaar en haar moeder heeft ze nooit gekend. Als haar vader sterft, besluit ze haar lot in eigen handen te nemen en niet te settelen voor een liefdeloos huwelijk. Ze wordt een hoer die ‘s nachts de mannen aan een snel pleziertje helpt. Haar leven is hard en weinig glamoureus. De hoer krijgt echter de gelegenheid om zich te ontpoppen van volks meisje tot lezeres van de filosofische traktaten van Spinoza. En zowaar, het boek bevat levensbeschouwelijke stukken waarin Louise en haar minnaar filosoferen over de zin en onzin van godsdienst in de samenleving.

Wat mij bijzonder fascineerde aan dit boek is dat het zich volledig afspeelt in een Leuven dat nu grotendeels verdwenen is. Zeker, de Grote Markt, de Vismarkt, het Stadhuis, de Sint-Pieterskerk, de Sint-Geertruikerk, ze staan nog allemaal, maar ze lijken niet op de plekken die de roman beschrijft. Het achttiende eeuwse Leuven is nog volledig omwald, is vuil en stinkt. Mensen moeten er elke dag vechten om te overleven en de armsten leven in piepkleine krotwoningen zonder de minste comfort. De kloof tussen arm en rijk lijkt onoverbrugbaar en toch doet Louise een poging om haar leven te veranderen. Of ze daar ook in slaagt, moet je zelf maar ontdekken.

Het is te merken dat Ineke Vander Aa een opleiding als geschiedkundige achter de rug heeft. De manier waarop ze de oude straten en pleinen van Leuven, maar ook het leven van prostituees in die tijd, tot leven brengt is magnifiek. Dit boek is een werk van liefde (en naar ik vermoed ook de nodige zweet, bloed en tranen). Ik kijk alvast uit naar haar volgende roman.

Leven in Leuven mag één exemplaar van De lichtekooi van Loven weggeven. De derde persoon die ons via het contactformulier de wapenspreuk van Leuven doorstuurt, wint het boek.

Over de schrijfster
Ineke Vander Aa (1984) groeide op in Kortenberg, vlak bij Leuven. Studies geschiedenis en psychologie brachten haar niet waarop ze hoopte. Op haar 24ste lonkte de wijde wereld. Ze vertrok naar de VS, waar ze in Arizona onder meer wolfshonden leerde trainen. Na enkele jaren in de woestijn, keerde ze terug naar België. De lichtekooi van Loven is haar debuut.

Praktisch
De lichtekooi van Loven
Ineke Vander Aa
Uitgeverij De Geus
ISBN 978 90 445 1937 2

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “[recensie] De lichtekooi van Loven – Ineke Vander Aa”

Carolien
(on maart 29th, 2012 at 21:58)

Het boek is de deur uit!

 
Lichtekooi-wandeling dinsdag 22 april om 14 uur « Leven in Leuven
(on april 22nd, 2014 at 10:56)

[…] historische roman ‘De lichtekooi van Loven’ geschreven door de sympathieke Ineke Vander Aa speelt zich af in het achttiende-eeuwse Leuven. […]