“Film is de leukste vorm van bedrog”

Eergisteren bezocht ik samen met drie vriendinnen de expo Cinema Leuven. Filmaffiches in the picture, die momenteel loopt in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten. (OPEK)
Voor liefhebbers van filmgeschiedenis en oude affiches is dit een absolute must. Zo kwam ik er te weten dat Leuven vroeger maar liefst 19 bioscopen telde en dat ze ieder hun eigen aanbod hadden. Daarnaast kan je op de tentoonstelling filmaffiches bewonderen van de periode 1930-1960.

In de exporuimte vind je een retro mini-bioscoop, waar je getrakteerd wordt op korte filmpjes die het publiek moesten opwarmen voor de eigenlijke show begon.
Ikzelf vond de expo matig. Er hangt relatief weinig als je weet dat het Stadsarchief 2495 van die posters bezit. De gids is, wat mij betreft, een beetje overijverig maar ik ga gewoon liever zelf op ontdekking.
Toch heb ik geen spijt van mijn bezoek omdat de affiches soms echte kunstwerken zijn –er hangen er o.a. van René Magritte, ondertekend met een schuilnaam weliswaar –  en je via de infoborden de geschiedenis van de Leuvense cinemacultuur leert kennen. Bovendien is het gratis. Niet onbelangrijk voor de arme studenten onder ons.
Je begrijpt dat ik als voormalig geschiedenisstudent en filmadept dus wel moést gaan.
Plan dus nog snel een tripje in die richting. En avant!

De expo Cinema Leuven. Filmaffiches in the picture loopt nog tot 31 maart 2012 in het OPEK
Open van dinsdag tem zondag, tussen 10 en 18 uur. Maandag gesloten. Gratis toegang.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.