Selectie kunstenaars ITHAKA XX bekend

Van 25 tot 28 april viert ITHAKA haar twintigste verjaardag. Het beeldend kunstenfestival gaat ieder jaar op zoek naar jong artistiek talent dat zijn werk aan het grote publiek wil tonen. Hiervoor wordt er elk jaar gezocht naar een uit het oog verloren Leuvense locatie. Dit jaar is dat het als monument beschermde Kartuizerklooster, een geheime erfgoedparel van de stad. Die oude woonplaats van een strikte orde van kluizenaars zal een nieuw leven vinden als tentoonstellingsruimte. Na dagen van overleg en discussie is het selectieteam eruit geraakt en zijn de 18 kunstenaars die ITHAKA XX zullen vertegenwoordigen, gekend.

De 18 gelukkigen die in het Kartuizerklooster zullen tentoonstellen, zijn Pieter Durnez, Sven Boel, Franck Condon, Vladimir Slavov, Juanan Soria, Arnaud De Wolf, Catherine Lemblé, Jakob Rosseel, Anneleen De Causmaecker, An Overath, Fenne Westra, Maarten Dedroog, Alina Cristea, Styn Van Brabant, Lieven Geuns, Ulf Holler en de twee duo’s Hans Geyens en Bart Smeets en Willem Sarah. Samen brengen zij een uitgebreid scala van installatiekunst, schilderkunst, fotografie en projecties.
ITHAKA is ontstaan in 1993 als een ééndagstentoonstelling georganiseerd door studenten van de toenmalige Kultuurraad. Zij wensten de Leuvenaars in contact te brengen met hedendaagse kunst en het tekort aan platformen voor de beginnende kunstenaar op te vangen. Twintig jaar later staat dit idee nog steeds overeind en is het festival uitgegroeid tot een 4-daagse vaste waarde, gedragen door vrijwilligers van de Leuvense studentenraad LOKO.

Naast de expositie van de 18 kunstenaars biedt ITHAKA XX ook heel wat randanimatie aan. Op woensdagavond 25 april brengt het vrij podium De Sprekende Ezels een bezoek aan het Kartuizerklooster voor een stevige dosis woord en muziek. Donderdagavond 26 april wordt in de oude bibliotheek de door Phil Morrison geregisseerde film Junebug vertoond. Op vrijdagavond 27 april zijn alle ITHAKA-organisatoren van de voorbije twintig jaar welkom voor een drankje. Zaterdag 28 april sluit ITHAKA af met Bookers live, het eigenzinnige literair-muzikale programma van Radio Scorpio.

Praktisch
ITHAKA XX, 25-28 april. Openingsuren: elke dag van 10 tot 23u. Locatie: Kartuizerklooster, Bankstraat 75, 3000 Leuven. Info op www.ithaka20.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.