Wereldfeest 2012

Duurzaam duurt het langst
Op zaterdag 2 juni vindt de 24ste editie plaats van het Leuvense Wereldfeest. Dit gratis mondiaal feest gaat om 13u van start in park De Bruul. Het Leuvense Wereldfeest is een kleurrijk en multicultureel evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers ontvangt. Zij kunnen genieten van een heerlijke mix van muziekoptredens, workshops, (kinder)animatie, een informatie- en themamarkt, een wereldkeuken en een wereldmarkt met producten uit diverse continenten. De talrijke inspanningen van de organisatoren om afvalarm te werken, maken van het Wereldfeest een voorbeeld van duurzaamheid.

Het thema: ‘Duurzaam duurt het langst’
Elk jaar vestigt het Wereldfeest speciale aandacht op een actueel mondiaal thema. De duizenden bezoekers komen tijdens het feest meer te weten over dat thema en ook de standhouders spelen er op in. In 2012 luidt het thema van het Wereldfeest ‘Duurzaam duurt het langst’.

Precies twintig jaar geleden vond in het Braziliaanse Rio De Janeiro de zogenaamde ‘Top van de Aarde’ plaats. Maar liefst 172 landen spraken er af dat de 21ste eeuw in het teken van duurzame ontwikkeling zou staan, ook en vooral voor de landen in het Zuiden. Om zo’n duurzame ontwikkeling mogelijk te maken, moest er een evenwicht komen tussen drie P’s: people, planet, profit…

Ondanks deze mooie voornemens doken er tijdens de voorbije twee decennia met de regelmaat van de klok financiële crisissen op. Sinds 2008 weten we ook in Europa en de VS wat dat betekent, maar eerder werden al talloze landen en regio’s in het Zuiden zwaar getroffen door kelderende munten… Telkens zagen honderdduizenden gezinnen hun welvaart in rook opgaan, als gevolg van de speculatie en het gokgedrag van bankiers en financiële instellingen. Ondanks die mooie voornemens verdient de helft van alle werkende mensen in de wereld vandaag minder dan 1,5 dollar per dag. Ze werken, maar blijven toch straatarm. Het gaat om 1,4 miljard mensen! Zonder de planeet te vrijwaren is er helemaal geen toekomst voor de mens. Ook op dat vlak staat het alarm al een tijd op rood. Terwijl de wetenschap ons vertelt dat we de uitstoot van broeikasgassen radicaal moeten terugdringen om de klimaatverandering te beperken, stelde de recente VN-klimaattop van Durban concrete maatregelen uit tot… 2020. De mensen in het Zuiden ondervinden vandaag reeds de klimaatverandering aan den lijve. Van 20 tot 22 juni, enkele weken na het Wereldfeest, vindt er opnieuw zo’n ‘Top van de Aarde’ plaats in Rio De Janeiro.

Rio act now!
Het Wereldfeest trekt daarom in 2012 eens te meer de kaart van de duurzaamheid. Samen met miljoenen andere bewoners van de planeet roept de organisatie de top van Rio op om nu eindelijk in actie te komen: Rio, act now! Maar we hoeven niet te wachten op internationale beslissingen. We kunnen hier en nu al kiezen voor duurzaamheid. Dat geldt ook voor het Wereldfeest. De rode draad in de organisatie van het feest is respect: voor het milieu, voor het Zuiden en voor de zwaksten bij ons. Want ook voor ons geldt: duurzaam duurt het langst.

Organisatie
Het Leuvense Wereldfeest wordt georganiseerd door de vzw Wereldfeest Leuven in samenwerking met de stad Leuven en 30CC.

Meer info vind je nu al op http://www.facebook.com/Wereldfeest.Leuven, en over enkele weken ook op www.wereldfeest.be .

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.