Architectuurexpositie Mies van der Rohe Award 2011 in M

Na Londen en Parijs is Leuven de volgende halte op het parcours van de reizende architectuurexpositie Mies van der Rohe Award 2011 door Europa

Stad en Architectuur brengt met de Mies van der Rohe Award een verzameling toparchitectuur naar M. De Mies van der Rohe Award is de meest prestigieuze prijs voor hedendaagse architectuur. Voor deze prijs selecteerde een internationale jury 45 ontwerpen die in de voorgaande twee jaar in Europa werden gerealiseerd. Maar liefst zeven Belgische inzendingen haalden de shortlist en het BrOnks Jeugdtheater in Brussel schopte het zelfs tot finalist. België zet zich zo verder op de Europese kaart van de architectuur.

Laureaten
Een internationale jury, dit jaar voorgezeten door Mohsen Mostafavi, deken van de Graduate School of Design van de Harvard University, selecteerde de 45 gebouwen uit 343 ontwerpen in 35 Europese landen. Winnaar van de Mies van der Rohe Award 2011 werd David Chipperfield Architects met het ontwerp voor het Neues Museum in Berlijn. Volgens Juryvoorzitter Mohsen Mostafavi is de restauratie van het Neues Museum een uitzonderlijke prestatie. “Rarely have an architect and client succeeded in undertaking a work of such historic importance and complexity; especially one that involves both preservation and new building.” Naar goede gewoonte werd ook nu weer een ‘Emerging Architect met een Special Mention bekroond: Ramon Bosch and Bet Capdeferro / bosch.capdeferro arquitectures kaapte deze eervolle nominatie weg voor hun realisatie van een eengezinswoning in hun thuishaven Girona.

De Belgische architecten, Martine De Maeseneer en Dirk Van den Brande, schopten het tot één van de zes finalisten samen met grote namen als laureaat David Chipperfield (Neues Museum, Berlijn), Jean Nouvel (Concertgebouw van de Deense Radio, Kopenhagen), Bernard Tschumi (Akropolismuseum, Athene), Zaha Hadid (MAXXI Nationaal Museum voor 21e eeuwse Kunst, Rome) en Koen van Velsen (Groot Klimmendaal Rehabilitatiecentrum, Arnhem).

Belgische genomineerden
Met zeven Belgische projecten op de shortlist scoort België zelfs beter dan Duitsland en Nederland. De geselecteerde projecten zijn: C-mine in Genk van 51N4E, het passiefhuis met huid van textiel in Asse van Blaf Architecten, cultuurcentrum Victor Jara in Soignies van Bureau d’études Weinand en L’Escaut Architectures, het Museum aan de Stroom in Antwerpen van Neutelings Riedijk Architects, het eigen kantoor van Robbrecht en Daem architecten in Gent, het Universiteitsforum in Gent van Xaveer De Geyter Architects en Stéphane Beel Architecten en Jeugdtheater Bronks in Brussel van Martine De Maeseneer Architects.

Lezing door jurylid, ole bouman, directeur nai rotterdam
In het kader van deze tentoonstelling geeft jurylid Ole Bouman, directeur van het Nai (Nederlands Architectuurinstituut) in Rotterdam, op 5 april in M zijn standpunt op de selectie gebouwen en werpt hij een kritische blik op de actuele Europese architectuurscène.

Nog te bezoeken tot 29 april 2012.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.