Kunstproject brengt groen in de stad

Update: Dit was een april-grap!

Veel Leuvense straten en pleinen ontberen een beetje groen om de kleur van asfalt, beton en bakstenen te doorbreken. In de smalle straten van een oude stad is een streepje groen het ideale recept om inwoners en voorbijgangers een beetje vrolijker te maken. Het nieuwe kunstproject van kunstenares Elischka in samenwerking met STUK speelt in op deze noden en knoopt aan bij de huidige trend van geveltuintjes en balkontuinieren.

Leuven heeft wel degelijk mooie stukjes groen, denk maar aan de abdij van ‘t Park en het Provinciedomein in Kessel-lo, waar het aangenaam wandelen en verpozen is. Vele straten en pleinen binnen de Leuvense ring kunnen echter wel een streepje fris groen gebruiken.

Het concept van het kunstproject is eenvoudig: een vierkante meter groen zal verwijderd worden op verschillende plaatsen buiten de Leuvense ring en overgebracht worden naar het centrum. Het is de bedoeling dat deze getransplanteerde stukjes groen de grijze plekken in de binnenstad opfleuren. Maar er is meer. Dit project wil ook de sociale interactie rond deze stukjes groen stimuleren. De kunstenares zal daarom een oproep verspreiden naar buurtbewoners om hun steentje bij te dragen om dit stukje groen te onderhouden. Zo’n getransplanteerd stukje groen moet immers goed verzorgd worden om niet te verpieteren.

De kunstenares hoopt dat buurtbewoners en toevallige passanten eerst en vooral zullen genieten van dit kunstproject, maar tegelijkertijd hoopt ze ook dat ze even zullen stilstaan bij het belang van de natuur in ons jachtige bestaan. Ze roept dan ook de buurtbewoners op om creatieve activiteiten op en rond dit stukje groen te organiseren.

Momenteel staat nog niet vast op welke locaties de getransplanteerde stukjes groen zullen opduiken. Er zal slechts acht vierkante meter groen getransplanteerd worden, om de littekens op de locaties waarvan het groen komt, niet te ernstig te maken.

Wil je een vierkante meter groen in jouw buurt? Laat het de kunstenares weten op groenvierkant.leuven@gmail.com.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.