L’affaire Chebeya. Crime d’état? – Musa Lova voorstelling

Op woensdag 28 maart om 20u werd in de Kinepolis de nieuwe film van Thierry Michel ‘L’affaire Chebeya. Crime d’état?’ vertoond. Voordat de film aanving, stelde professor Rony Swennen zijn nieuwe boek over de bananenteelt in Congo voor. Na de uiteenzetting van professor Rony Swennen overhandigden Fabian Deckers en zijn vrouw Evy Meuleman van Brasserie Improvisio hem de derde Musa Lova cheque ter waarde van 1500 euro ten voordele van zijn ontwikkelingsproject in Kisangani.

Lancering nieuwe Musa Lova - Afrika Filmfestival

Lancering nieuwe Musa Lova - Afrika Filmfestival

L’affaire Chebeya. Crime d’état?’ van Thierry Michel werd vertoond in het kader van het Afrika Filmfestival. De documentaire reconstrueert het proces van de verdachten op de moord op Floribert Chebeya en won de publieksprijs van het AFF. De documentaire schetst een ontluisterend beeld van de “democratische” republiek Congo waar mensenrechtenactivisten die mistoestanden aan de kaak willen stellen, brutaal vermoord worden. De documentaire toont hoe het proces verloopt en welke gevolgen de moord op Chebeya heeft op zijn naaste omgeving maar ook op de mensenrechtenbeweging in Congo in het algemeen. Zal gerechtigheid uiteindelijk geschieden en zullen de schuldigen die deel uitmaken van het politie-apparaat gestraft worden?

Na de film beantwoordde Thierry Michel nog enkele vragen uit het publiek. Thierry Michel gaf aan dat hij tijdens het maken van de film gehinderd werd door de Congolese machthebbers die er niet bepaald op zaten te wachten dat een Belg hun vuile was kwam buiten hangen. Het dossier over de gruwelijke slachtpartijen in de provincie Neder-Congo dat Floribert Chebeya voor de Belgische rechtbank wilde brengen, blijft ondertussen begraven.

Lancering nieuwe Musa Lova - Afrika Filmfestival

De film werd gevolgd door een receptie waar alle aanwezigen de laatste nieuwe Musa Lova konden proeven: Musa Lova met Leuvense honing gerijpt op Oloroso sherry vaten, 38 % alcohol.

Lancering nieuwe Musa Lova - Afrika Filmfestival

Meer foto’s op flickr.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.