Programma Cinema ZED april 2012

Gekke Noren, een stand van zaken in de discussie tussen de cultuurpessimisten en -optimisten, poppenfilms tijdens de paasvakantie en een hele reeks lang verwachte recente releases. Opnieuw een gevarieerd en boeiend programma deze maand in Cinema ZED!

Van een koortsige trip door het zomerse Oslo over obsessief-compulsieve curling kampioenen tot Nazi-zombies. N(o)rway of Life, ZEDs eigenzinnige Noorse filmreeks, belicht een heel breed spectrum van de Noorse filmindustrie. Joachim Trier baseerde zich voor Oslo, August 31st op de cultroman Le Feu Follet, maar verplaatste de setting van Parijs naar Oslo en brengt die stad zo mooi in beeld, dat ze één van de hoofdpersonages uit de film wordt.Met zijn splatter-horror film Dead Snow gooit Tommy Wirkola het over een heel andere boeg. Het feeërieke Noorse landschap vormt het decor voor een bloederig gevecht tussen mens en euh.. ontdooide Nazi-zombies. Hoe sport soms schadelijk kan zijn voor de gezondheid, is te zien in King Curling, een prachtig gestileerde zwarte kome! die over midlife crisissen, sportieve obsessies en onwaardig ouder worden.

De discussie over de effecten van massamedia is nooit weg geweest; met de regelmaat van de klok worden studies gepubliceerd die de effecten van -bijvoorbeeld- geweld in games, overdadig tv kijken of stereotiepe beeldvorming in de reclame bevestigen, gevolgd door andere studies die deze effecten sterk relativeren of de effecten zelfs geheel ontkennen. De documentairereeks ‘Are You Amused?’ verzamelt enkele recente documentaire films die de discussie terug aanwakkeren zoals ‘How TV Messes With Your Head’, dat in 2011 ook op DOCVILLE te zien was en The Mean World Syndrome.

Tijdens de paasvakantie richt ZED de schijnwerpers op een genre dat al meer dan 100 jaar bestaat en tot op de dag van vandaag, ondanks alle hoogtechnologische ontwikkelingen, geavanceerde 3D effecten en dure CGI, populair blijft: de poppenanimatiefilm. ZED selecteerde vijf wondermooie poppenfilms uit alle uithoeken van de wereld waaronder De Grote Prijs Smöreberg, een niet-te-missen klassieker voor jong & oud.

En onder de recente releases zijn lang verwachte toppers terug te vinden zoals The Iron LadyMonsieur Lazhar en In the Land of Blood and Honey.

Meer informatie over deze en de andere films uit het programma van Cinema ZED kan je vinden op de ZED-websitewww.cinemazed.be. De folder van april 2012 kan je hier bekijken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.