Museum Sint-Rafaël HistarUZ

UZ Leuven bestaat nu meer dan 80 jaar. Omdat waardevolle objecten en materialen niet uit het patrimonium mogen verdwijnen, worden ze sinds 2006 op een deskundige manier gearchiveerd en bewaard in HistarUZ, het historisch erfgoed van UZ Leuven.

In het gebouw aan de Kapucijnenvoer vind je een indrukwekkende verzameling erfgoed: van instrumenten, allerlei soorten onderzoekstafels, rolstoelen, karren en kasten tot allerhande boeken, foto’s, beeldmateriaal en documenten. Een stafmedewerkster zorgt er samen met 13 enthousiaste vrijwilligers voor dat alles gereinigd, hersteld, gefotografeerd en digitaal gecatalogeerd wordt. Zo wordt een uitgebreide databank voor de geschiedenis van de geneeskunde en de universitaire gezondheidszorg in Leuven uitgebouwd. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Museum Sint-Rafaël HistarUZ

Museum Sint-Rafaël HistarUZ

Museum Sint-Rafaël HistarUZ

Museum Sint-Rafaël HistarUZ

Meer foto’s op flickr.

Praktisch
Kapucijnenvoer 35 – Blok J, 3000 Leuven
Open elke donderdag van de maand van 9 tot 12 uur. Elke tweede en vierde zaterdag van de maand van 14 tot 17 uur. Gesloten op feestdagen.
Vraag een rondleiding aan.
http://www.uzleuven.be/histaruz/histaruz

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op “Museum Sint-Rafaël HistarUZ”

DENEF Paul
(on juni 12th, 2014 at 11:10)

Geachte medewerker,

Bevat de verzameling ook instrumenten van de periode rond WO 14-18 ?

Met vriendelijke groet,

dr. Paul Denef
KUL 1967
1-01943-04-7710

 
Herman Raes
(on oktober 13th, 2014 at 15:45)

Ik bezit nog een aantal toestellen die in de periode 1960-1980 in een laboratorium voor klinische biologie werden gebruikt zoals een vlamfotometer Eppendorf (bepaling van Na en K) een fotometer Eppendorf , ph Meter, Balans Sartorius , fotometer Beeckman etc.
Enige interessie ? Ik zou ze liever voor het nageslacht bewaard zien ipv ze op de container te kieperen.
Graag een seintje

Mvg Herman Raes, Apotheker Klinisch Bioloog ,ex-diensthoofd laboratorium St.-Maarten Mechelen

 
M opent Magnus is ziek-parcours voor allerkleinste bezoekers « Leven in Leuven
(on mei 24th, 2015 at 10:26)

[…] in zijn kamer, versierd met tekeningen van illustrator Sebastiaan Van Doninck en ingericht door Histaruz, het historisch archief van UZ Leuven. In deze kamer kunnen de kinderen naar hartenlust […]