“The substance” opent Docville 2012

Op 27 April 2012 gaat de 8e editie van het Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE van start. Gespreid over 9 festivaldagen presenteert het festival, in 5 verschillende zalen in de Leuvense binnenstad, een brede selectie documentaire films.

Het festivalprogramma bestaat onder meer uit een ruime internationale selectie onuitgegeven films, een overzicht van de beste nieuwe Belgische documentaires, een lange reeks recente releases en avant-premières en nog veel meer. Een internationale jury reikt 3 verschillende juryprijzen uit. Het programma van DOCVILLE bestaat doorgaans hoofdzakelijk uit premières en heel wat regisseurs en producenten komen dan ook persoonlijk hun film in- of uitleiden. Naast de filmvertoningen organiseert DOCVILLE ook debatten, infosessies en ontmoetingen.

De 8e editie van DOCVILLE opent met de Belgische première van The Substance – Albert Hofmann’s LSD. De film vertelt op meeslepende wijze en met veel visuele flair, de fascinerende geschiedenis van LSD, van het moment waarop de stof uitgevonden werd in 1943 tot haar toepassingen de dag van vandaag. “The Substance” ging in wereldpremière op het Filmfestival van Locarno en oogstte er veel lof. De Zwitserse regisseur Martin Witz zal de screening op DOCVILLE bijwonen en de film uitleiden.

Naar aanleiding van de 30e verjaardag van de release van de baanbrekende experimentele documentaire Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio) neemt DOCVILLE de film op in het programma. De wereldpremière van Koyaanisqatsi werd georganiseerd op 28 april 1982 op het Filmfestival van Santa Fe. De vertoning op DOCVILLE vindt plaats op 28 april 2012, dag op dag 30 jaar later. DOCVILLE vertoont de film digitaal, in high definition. Koyaanisqatsi, te omschrijven als een visueel essay over de relatie tussen mens, wetenschap, industrialisering en natuur, wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke documentaires ooit. De soundtrack van de film, die qua populariteit nauwelijks moet onderdoen voor de film, is van de hand van Philip Glass.

Leven in Leuven mag vijf duotickets weggeven voor een film naar keuze. De vijf eerste personen die een reactie via ons contactformulier achterlaten met vermelding van DOCVILLE hebben prijs.

Praktisch
De 8ste editie van het Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE zal doorgaan van 27 april tot en met 5 mei 2012. 9 dagen lang staat Leuven helemaal in het teken van de documentaire film. Het festival gaat door op verschillende locaties in de Leuvense binnenstad: Kunstencentrum STUK, Cinema ZED, Kinepolis, Museum M en 30cc/Wagehuys.
Het programma van DOCVILLE kan je raadplegen op www.docville.be. Tickets zijn verkrijgbaar via de DOCVILLE-website en via STUK onthaal (016/320 320 of ticket@stuk.be). De ticketverkoop voor de Masterclass van Louis Theroux start op 11 april om 11u (enkel telefonisch).

Bookmark and Share

Er zijn 3 reacties op ““The substance” opent Docville 2012”

Arie Stoffelen
(on april 13th, 2012 at 19:24)

DOCVILLE: Mooi festival met een nog uitdagender programma. Kan niet wachten!

 
Sven Leyssens
(on april 13th, 2012 at 21:02)

DOCVILLE is fantastisch, ik heb al tickets voor de masterclass, maar ik zou toch graag nog wat gratis tickets willen voor een film ook.

 
Jesse Docx
(on april 15th, 2012 at 20:29)

De affiche van DOCVILLE ziet er ook dit jaar weer geweldig veelbelovend en gevarieerd uit!