Lezing Internet en vrijheid | Ongehoord

Op 18 januari jl. vond het grootste onlineprotest in de wereldgeschiedenis plaats. Honderden websites, waaronder wikipedia, vertoonden een zwart scherm met daarop een protestboodschap tegen de toenmalige Amerikaanse wetsvoorstellen bekend onder de naam SOPA en PIPA. Dat waren voorstellen van de overheid en de auteursrechtenhouders om zogenaamde piraterij tegen te gaan. Bij verdenking van het illegaal aanbieden van auteursrechterlijk beschermd materiaal (zoals muziek, foto’s, video’s, …) zou de overheid volgens die wetten de website verantwoordelijk kunnen stellen en meteen laten blokkeren, zelfs zonder gerechterlijk bevel. De protestactie werd een groote succes en beide wetsvoorstellen werden meteen ingetrokken.

De strijd tussen internetvrijheid en specifieke economische en politieke belangen is echter nog lang niet gestreden – binnen enkele maanden wordt het vergelijkbare wetsvoorstel ACTA in het Europees Parlement besproken. STUK en DeWereldMorgen.be wijden daarom de aprileditie van Ongehoord aan dit thema. Wat zijn de achterliggende gedachten en praktische gevolgen van de wetsvoorstellen? En zijn er betere manieren te verzinnen om de belangen van artiesten en kunstenaars veilig te stellen?

We nodigen Marietje Schaake (europarlementariĆ«r voor D’66) en Han Soete (webjournalist en auteur) uit om over deze zaken te spreken en in discussie te gaan. Zoals gebruikelijk zal Dirk Barrez optreden als moderator van het gesprek.

i.s.m. DeWereldMorgen.be

Praktisch
Datum: maandag 23 april 2012, aanvang 20u00
Locatie: STUK Auditorium, Naamsestraat 96, 3000 Leuven
Deelnamebijdrage: gratis
Inschrijving: gelieve te reserveren via ticket@stuk.be of 016 320 320
Meer info: http://www.stuk.be/artefact12_podium/detail/60142

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.