Leuvense topauteur Jo Claes signeert

Jo Claes signeert zijn nieuwste misdaadroman “Tot de dood ons scheidt…” op zaterdag 21 april 2012 van 14u tot 17u in de Standaard Boekhandel in de Diestsestraat.

Het verhaal:
In Leuven vinden op korte tijd enkele voorvallen plaats die in de studentenstad voor de nodige onrust zorgen: de burgemeester laat een archeologische site op het Fochplein met bulldozers opruimen, een vrouw wordt door een onbekende op het zebrapad doodgereden, een oude dame sterft in mysterieuze omstandigheden en op een zondagochtend vindt men het lijk van een professor in een bouwput.

Hoofdinspecteur Thomas Berg krijgt de opdracht om de verdachte overlijdens zo snel mogelijk op te helderen. Tijdens zijn onderzoek stuit hij echter op almaar meer raadsels en wordt er opnieuw iemand vermoord. Bovendien raakt hij betrokken in een onverkwikkelijke erfeniskwestie en de diefstal van een proefschrift dat handelt over de dood van Joris Dehaene. Deze jonge dichter werd in 1943 door de Gestapo geëxecuteerd.

Berg probeert het kluwen van misdaden en intriges op te lossen, daarbij geholpen door een gecodeerd dagboekfragment uit de oorlog, enkele oude foto’s en het mysterieuze praalgraf van Joris Dehaene. Uit hun zoektocht blijkt dat heden en verleden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Over Jo Claes:
Ofschoon Jo Claes van geboorte geen Leuvenaar is, woont en werkt hij al tweederde van zijn leven in de universiteitsstad. Leuven speelde in Claes’ vroegere romans geen noemenswaardige rol, maar dat veranderde toen hij in 2007 begon met de misdaadreeks rond de Leuvense hoofdinspecteur Thomas Berg. Berg, die vroeger aan de KUL studeerde en zijn carrière uitbouwde in Brussel, wordt tegen zijn zin overgeplaatst naar Leuven. Hoewel hij Brussel nog steeds mist, begint hij zich na een tijdje thuis te voelen in zijn nieuwe woonplaats. Toch ergert Berg zicht voortdurend aan de verwaarlozing van het historische erfgoed, aan de laksheid van het stadsbestuur en aan de stedenbouwkundige miskleunen die het uitzicht van de stad ontsieren. Aan de andere kant geniet hij van al het moois dat Leuven te bieden heeft en legt hij zich langzaam maar zeker neer bij wat hij aanvankelijk beschouwde als een verbanning naar een provincienest.

Wie Leuven een beetje kent, ziet voor zijn geestesoog de personages door de straten lopen alsof een film zich ontrolt. Maar ook voor wie nooit een voet in Leuven heeft gezet, bieden de rake beschrijvingen van de historische binnenstad met haar middeleeuwse stratenpatroon, haar eindeloeze reeks studentenkroegen en academische instellingen een uitstekend middel tot kennismaking met de stad Leuven.

Opvallend aan Claes’ romans is dat de covers van zijn boeken telkens opgesierd worden door een kunstwerk uit het Leuvense. Bij de nieuwe roman gaat het om een grafmonument van Philippe Mathy op het kerkhof van Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.