Marc Waelkens wint 8ste Romulusprijs

De Romulusprijs 2012, een jaarlijkse trofee die wordt toegekend door de Rome-vereniging S.P.Q.R., werd op 21 april – de officiële stichtingsdag van de stad Rome – uitgereikt aan professor Marc Waelkens. Professor Waelkens kreeg de prijs omdat hij de schitterende tentoonstelling met de mooiste vondsten uit Sagalassos naar ons land wist te halen.

Marc Waer, rector van de KU Leuven, overhandigde de prijs tijdens een feestelijke receptie voor S.P.Q.R.-leden en genodigden. De rector omschreef Marc Waelkens als één van de meest gewaardeerde professoren aan de Leuvense universiteit.

Marc Waelkens reageerde verheugd en emotioneel op het feit dat hij de Romulusprijs in ontvangst mocht nemen. In 2009 fungeerde Marc Waelkens nog zelf als uitreiker van de prijs. Hij schonk die toen aan Guido Cuyt, auteur en ere-voorzitter van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie.

Marc Waelkens raakte dit jaar in heel het land bij het grote publiek bekend als de man die de schitterende tentoonstelling rond Sagalassos naar België heeft gehaald. Deze tentoonstelling, in het Gallo-Romeins museum van Tongeren, loopt nog tot 17 juni en is een enorm succes. De reservaties en de ticketverkoop zijn nauwelijks bij te houden en het aantal bezoekers nadert de 100.000. Wie wie deze tentoonstelling nog wil zien moet zich dus haasten. De kans dat je deze collectie archeologische vondsten nog eens in ons land zal zien is vrijwel onbestaande.

Zonder Marc Waelkens zouden deze unieke vondsten Turkije immers nooit verlaten hebben en het zal zonder twijfel ook de laatste keer geweest zijn dat dit gebeurde. Het is nauwelijks mogelijk de oudheid op een betere manier te promoten en het publiek te laten kennismaken met het Romeinse Rijk. Voor de vereniging S.P.Q.R. meer dan voldoende reden om de h. Marc Waelkens de Romulus 2012 te schenken.

Romulusprijs 2012

Romulusprijs 2012

Romulusprijs 2012

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.