Schimmelsporen in Leuvens stadsarchief

Afgelopen maandag werd in een van de depots van het Leuvense stadsarchief een schimmelinfectie vastgesteld. Ondertussen is duidelijk dat de schade niet tot een ruimte beperkt blijft. Een aantal hoogstnoodzakelijke ingrepen zijn al uitgevoerd.

Maandag 16 april ontdekte een medewerker van het archief sporen van een schimmel op een aantal documenten in depot 3. Bij nader onderzoek bleek het om een schimmel te gaan die verschillende van de registers had aangetast. Deze registers zijn nu meegenomen door een gespecialiseerde firma die de infectie verwijdert met gammastralen. Dat is een beproefde techniek die alleen de kiemen doodt en geen schade veroorzaakt aan de papieren dragers.

De documenten die meegenomen zijn, komen uit het hedendaags archief. Het archief uit het ancien régime met onder meer de schepenbank en de charters zijn volledig gevrijwaard.
Ondertussen is duidelijk dat de infectie haar oorsprong vindt in het ventilatiesysteem. Dit wordt nu grondig aangepakt. Daarna volgt een volledige ontsmetting van het hele stadsarchief. Doordat de sporen vrij snel werden gedetecteerd, zal geen enkel materiaal verloren gaan.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.