De twaalfde editie van Erfgoeddag in Leuven lokte 6300 bezoekers

Dankzij 28 Leuvense erfgoedorganisaties (archieven, musea, verenigingen, bibliotheken, documentatiecentra en heemkundige kringen) kon de bezoeker vandaag kiezen uit 38 gratis activiteiten. Het gure weer belette niet dat 6300 bezoekers geïnteresseerd op pad waren voor deze Erfgoeddag in het teken van helden. Het stadhuis lokte heel veel nieuwsgierigen: Leuvenaar en toerist waren heel benieuwd welke Leuvense helden nu eigenlijk een plaats hadden gekregen in de tentoonstelling in het stadhuis. Aan de hand van bijzondere objecten en waardevolle documenten portretteerde het stadsarchief er tien helden. Bijvoorbeeld Joseph Delin die er in de beginjaren van de automobielindustrie voor zorgde dat Leuven een eigen automerk had, maar zeker ook priester-wetenschapper Georges Lemaître, grondlegger van the Beg Bang Theory, die contact had met de grote Einstein. Vooral de Burroughs E101 computer van Lemaître en de auto van Delin uit 1901 spraken enorm tot de verbeelding.

Ook M, HistarUZ en de Universiteitbib bleken in de smaak te vallen. In de Universiteitsbibliotheek kreeg je een boeiende uiteenzetting over hoe de papieren collectie systematisch gedigitaliseerd wordt. Voor het eerst kon de bezoeker ook kennismaken met de erfgoedwerking van De FactorY, het artistiek atelier voor maatschappelijkelijk kwetsbaren, en Damiaan Vandaag. In het Scouts en Gidsenmuseum was de Erfgoeddag meteen ook de ideale gelegenheid om het vernieuwde tentoonstellingsinterieur te tonen.

Alle rondleidingen waren nagenoeg volzet: van de rondleiding op het stadskerkhof door de leden van de Academie van het Leuvens dialect tot de geanimeerde rondleidingen in Wijgmaal.

Deze twaalfde editie van Erfgoedag was zeker geslaagd. Op naar editie 2013 met het thema ‘Stop de tijd’.

Voor wie de Erfgoeddag gemist heeft, enkele tentoonstellingen lopen langer door:

  • In het stadhuis kan je nog tot en met 13 mei de tentoonstelling ‘Voor eeuwig held?’ van het Stadsarchief bewonderen (open van dinsdag tot en met zondag, tussen 10 en 18 uur).
  • In HistarUZ kan je op donderdag 28 april ‘s avonds (vanaf 17.30u) niet alleen het museum en de tentoonstelling ‘Niet-alledaagse helden in de Leuvense geneeskunde’ bezoeken, maar krijg je er nog een lezing van Prof.dr. em. Jozef Janssens en Prof. dr. em. Paul Broos bovenop. Zij focussen heel speciek op twee boegbeelden uit de Leuvense geneeskunde.
  • In KADOC kan je nog tot 16 juni 2012 de fototentoonstelling ‘Communicanten, kindsoldaten en nog meer twaalfjarigen’ bezoeken.
  • De tentoonstelling in het Scoutsmuseum kan je nog elke zondagnamiddag bezoeken tot 31 oktober en de Damiaanexpo in het Damiaancentrum loopt zelfs nog tot 31 december 2012.
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.