Carnavalstoet op 28 april

Op zaterdag, 28 april 2012 zal de jaarlijkse carnavalstoet voor de 44ste keer door het centrum van Leuven rijden. De stoet is ruimschoots laat dit jaar. Zeker één van de laatste, de zomercarnavalstoeten buiten beschouwing gelaten, die dit jaar ingericht wordt. Het is dan ook een speciale editie dit jaar, omdat de stoet ook het einde betekent van het 4×11 jubileumjaar van de Leuvense carnavalsvereniging. Een jubileumjaar dat zeker niet onopgemerkt is voor bij gegaan. Bij de vervroegde opening van het carnavalsseizoen heeft de Orde van de Pietermannen de Stad Leuven een heuse reus geschonken: “Kobe Koeienschieter”. De reus moet er voor zorgen dat de Leuvenaars hun scheldnaam niet vergeten. De reus zal in de stoet komende zaterdag aanwezig zijn.

Voor het eerst in de geschiedenis van het carnaval in Leuven werd er een prinsenpaar gekozen: Prinses Carine I en Luc II. Op 28 april volgt de grote apotheose van dit feestjaar onder de vorm van een Europese stoet. Dit is meteen de reden dat de stoet zo laat wordt geprogrammeerd. De Orde van de Pietermannen wilden er enkele landen van Europa in laten meestappen. Spijtig genoeg komen er slechts twee groepen uit Macedonië. Tot een paar weken geleden waren er ook nog groepen uit Oostenrijk, Bulgarije en Slovenië
geprogrammeerd. Zij hebben echter in laatste instantie afgehaakt.

Natuurlijk zijn er ook groepen uit Nederland en Duitsland aanwezig, zelfs in grotere getale dan voorgaande edities. Wat België betreft komen de groepen uit verscheidene provincies. De opzet was een groep uit iedere provincie van België naar Leuven te brengen. De provincies West-Vlaanderen, Waals-Brabant, Luik en Namen zullen er niet bij zijn.
De anderen zullen er met minstens één groep aanwezig zijn. Een unicum in de carnavalwereld.

De blikvangers! Uit Maurage, provincie Henegouwen, zal een groep van 30 Gilles van Binche aanwezig zijn. Zij zullen de toeschouwers vergasten op hun opwindende dansen. De Gilles van Binche zijn door de UNESCO erkend als immaterieel werelderfgoed. Een andere opvallende groep is deze afgevaardigd door de Stad Arlon uit de Provincie Luxemburg. Het is de eerste keer dat een groep uit deze provincie onze stad aandoet.

Kortom het wordt een bonte mengeling van muziek, wagens, groepen te voet, enzovoort waarbij ook jonge carnavalsgroeperingen de kans krijgen om zich in een centrum stad als Leuven voor de eerste maal te tonen. Alles bij mekaar brengt de Orde van de Pietermannen de langste stoet in de geschiedenis van hun orde. Niet minder dan 58 groepen zullen deelnemen. (Ter vergelijking, normaal zijn dit er een veertigtal).

De stoet vertrekt om 15u11 traditiegetrouw aan het Sint.Jacobsplein, via de Brusselsestraat, Dirk Boutslaan, Margarethaplein, Rector Desomerplein (Fochplein), Tiensestraat, Herbert Hoverplein, Ladeuzeplein, Bondgenotenlaan, Station ,Diestsestraat , Vital Decosterstraat, Bondgenotenlaan en Grote Markt voor het einde en de defilé. Vanaf 10 uur zullen er reeds groepen in de winkelstraten voor de nodige ambiance zorgen. De groepenj zullen ook nog optreden op het Prinsenbal dat plaatsvindt in de Zaal “RIJSCHOOL”
onmiddellijk na de stoet.

Leven in Leuven hoopt alvast dat deze jubileumstoet op een stralend zonnetje kan rekenen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.