Uitgelezen @Leuven

Nee, ik lees tegenwoordig niet veel boeken meer uit. Ben gestrand in Het hermetisch zwart, één van de 100 beste boeken van de wereld, dat ik voor de leesclub van mei moet verwerkt krijgen. Met andere woorden: ik zit al 2 boeken achter voor mijn Goodreads challenge (52 boeken in 2012).

Maar daar ging het eigenlijk niet over.
‘Uitgelezen’ is de naam van een literair event, georganiseerd door De Morgen in samenwerking met enkele culturele centra in Vlaanderen. Onder andere Leuven, maar ook Antwerpen en Gent. Een blogmaatje had tickets gewonnen voor de laatste editie van het seizoen in Leuven en vroeg mij mee. Ik zei meteen ‘ja’; was vooral benieuwd naar hoe het eraan toe zou gaan. Ze waarschuwde me alvast voor oude mensen en grammofoonplaten, maar dat bleek mee te vallen: de opkomst was redelijk groot, daar in het gezellig met sterrenlichtjes versierde auditorium van Tweebronnen. De gemiddelde leeftijd lag dan misschien vér boven die van ons, maar die paar ‘jeugdiger’ gezichten ertussen deden deugd: literatuur is niet dood.

De opzet: drie boeken, één moderator en vier panelleden, die uiteraard de boeken hebben gelezen en hierover dan hun mening geven en, als je geluk hebt, ook de discussie aangaan met elkaar. In het tweede deel geven zij ook ieder een boekentip mee aan het publiek.

Voor muzikale intermezzo’s zorgde de sympatieke Bram-met-gitaar ofte The Bony King of Nowhere. Het had íets. Misschien koop ik zijn cd’s wel. Als achtergrondmuziek bij het lezen van literaire hoogstandjes, prima.

Jammer dat ik de drie boeken – GripNeem het niet! en De kunst van het veldspel – niet op voorhand heb kunnen lezen. Ik denk dat de mening van de intellectueel of alleszins literair toch ver(der) ontwikkelde panelleden meer waarde had gekregen als ik ze aan mijn eigen bevindingen had kunnen toetsen (of omgekeerd).

Vergeleken met ons leesclubje ligt het niveau van die mensen ook gewoon hoger; ooit hoop ik net op die manier boeken te kunnen lezen: als een verrijking, niet meer als een vlucht, als iets dat snel-snel moet gaan zoals alles in onze maatschappij, puur genieten van elke zin, nee van elk woord.

Tijd nemen… we doen het te weinig!

Dit postje is ook terug te vinden op lajungfraumontis.wordpress.com

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.