Programma Cinema ZED mei 2012

Goed nieuws voor de Leuvense filmliefhebber! Cinema ZED sluit het seizoen af met een extra week programmatie en gaat door tot 5 juni. Op het programma deze lange maand: stripverfilmingen en films over strips (ihkv Leuven Stript), de laatste reeks filmklassiekers en films met een frisse, originele kijk op (de problemen van) het Midden-Oosten.

Naar aanleiding van Leuven Stript haalt ZED interessante kruisbestuivingen tussen beeldverhaal en film naar Leuven. Een aantal bekende, in het oog springende stripverfilmingen zoals Poulet aux Prunes en Les Petits Ruisseaux worden aangevuld met exclusieve vertoningen van spraakmakende documentaires over strips zoals Wham! Bam! Islam!, over de islamitische versie van Batman en Superman en Comic Books Go To War, over de comic book journalistiek.

Het Westerse beeld van het Midden-Oosten is behoorlijk eenzijdig en donker. Een aantal filmmakers doen een welgemikte poging om dat negatieve imago te doorbreken. In de Franse film Le Cochon de Gaza haalt een flinke portie humor, van slapstick over gevatte dialogen tot compleet absurdisme, de angel uit de Arabisch-Joodse tegenstellingen. De veelgeplaagde Gazastrook is hier zo waar het decor voor een luchtige film met een optimistische boodschap.Une Bouteille à la Mer bekijkt het Joods-Palestijnse conflict door de ogen van twee jongeren. Vanuit Libanon, een land dat geteisterd wordt door religieuze conflicten, komt de inventieve tragikomedie Et Maintenant on va Où? Hierin proberen de vrouwen van een afgelegen bergdorp met allerlei creatieve listen te voorkomen dat hun opvliegende mannen slaags raken.

Daarnaast ook op het programma deze maand: het sluitstuk van de chronologische reeks filmklassiekers met onder meer Jules et Jim en ter gelegenheid van het STUK Eindfeest (24 mei) trakteert Cinema ZED gratis op maar liefst 2 sneakvoorstellingen!

Meer informatie over deze en de andere films uit het programma van Cinema ZED kan je vinden op de ZED-website. De folder van mei 2012 kan je hier downloaden.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.