Bezoek aan AB Inbev

Op de eerste mei brachten we een bezoek aan brouwerij AB Inbev. Na al die jaren bijna buren geweest te zijn, werd het hoog tijd dat we eens wat nauwer met elkaar kennis maakten.

Zo leerden we onder andere dat in de bekendste Leuvense brouwerij 1,6 à 1,7 miljoen liter bier per dag gebrouwen wordt. Gemiddeld worden er zo’n 20 verschillende bieren gebrouwen, waaronder Stella Artois, Jupiler en Leffe de bekendste zijn. Bio-ingenieurs zien in de controlekamer nauwgezet toe op het productieproces dat dag en nacht, zeven dagen op zeven blijft verder lopen.

Bier wordt heden ten dagen typisch gemaakt van maïs, gerst, mout, gist en het allerbelangrijkste ingrediënt: water. AB Inbev gebruikt water dat op de site zelf uit een tachtigtal putten van 25 à 100 m diep gewonnen wordt. De gids vertelde ons dat op tien jaar tijd het waterverbruik gehalveerd werd. En AB Inbev heeft de ambitie om het waterverbruik in de toekomst nog meer terug te schroeven.

In de brouwzaal zagen we drie brouwlijnen die volledig onafhankelijk van elkaar kunnen werken, goed voor 25 brouwsels per dag. De vaten in de brouwzaal zijn meer dan twee verdiepingen hoog. De smalle buizen die naar de vaten voeren, bevatten de ingrediënten voor het bier, de brede buizen voeren de stoom af die tijdens het brouwproces vrij komt. Deze stoom zorgt voor de typische “Stella”-geur die je in Leuven kan ruiken als de wind uit de juiste richting komt.

Het brouwproces levert als bijproduct dagelijks 200 ton draf op, dat gebruikt wordt voor het maken van veevoer. De vrachtwagens die AB Inbev verlaten, zijn dus niet allemaal gevuld met bier.

Iemand in onze groep vroeg zich af waarom de mooie klassieke koperen ketels allemaal vervangen werden door roestvrij staal. De verklaring hiervoor is simpel: koper is duur en de ketels oxideren op termijn. Wat niet wegneemt dat we een beetje nostalgisch mogen zijn naar de tijd dat bier nog in koperen ketels gebrouwen werd.

Het suikergehalte in de wort bepaalt in belangrijke mate het alcoholgehalte en de zoetheid van het bier. De gisting van het bier duurt verschillende dagen. AB Inbev beschikt over een ruimte met 62 gistingstanks. Het gistingsproces verloopt volledig automatisch. In totaal duurt het gemiddeld veertien dagen om een gewoon bier te brouwen. Al het bier dat AB Inbev verlaat is gepasteuriseerd om het bacterievrij te maken.

Verder gaf de gids ons nog mee dat het erg belangrijk is bier op een constante temperatuur en lichtsterkte te bewaren. Ter afsluiting van de rondleiding kregen we een proevertje en een goodie bag met daarin een Stella Artois en Jupiler Blue.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.