Guinness World Records erkent record luierwissel

Guinness World Records heeft het nieuwe wereldrecord gelijktijdig herbruikbare luiers wisselen erkend. Volgens Guinness kregen op 21 april tijdens de Great Cloth Diaper Change wereldwijd 8.251 kinderen een schone herbruikbare luier aan. De Belgische events in Beerse (35 kinderen), Gent (48) en Leuven (42) droegen eveneens hun steentje bij. De Great Cloth Diaper Change is een initiatief van de Amerikaanse Real Diaper Association, een non-profit organisatie rond herbruikbare luiers, of zoals zij het noemen ‘real diapers’. Met de actie brengt de vereniging de wasbare luier in de media.

Op 21 april vond de tweede editie van deze recordpoging plaats. Het in 2011 gevestigde record van 5.026 kinderen werd bij deze tweede editie met 3.225 verbeterd. Dat gebeurde op 189 locaties in elf landen: België, Bulgarije, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Maleisië, Nederland, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten. Daarnaast waren er ook recordpogingen in Brazilië, Chili, Estland en Japan, maar zij haalden niet het vereiste minimum van 25 verluierde kinderen per locatie. Alle events van de Great Cloth Diaper Change vonden op hetzelfde moment plaats: 9u30 in Californië, 18u30 in België, 1u30 zondagochtend in Japan.

Met deze actie wilden de initiatiefnemers de aandacht vestigen op de voordelen van wasbare luiers. Naast het feit dat herbruikbare luiers goedkoper zijn dan wegwerp en ze beter zijn voor de baby’s billetjes, zijn ze vooral beter voor het milieu. Wegwerpluiers veroorzaken een gigantische afvalberg van 1.000 kg per kindje, of één extra vuilniszak per week. In herbruikbare luiers worden geen grondstoffen gebruikt die niet hernieuwbaar zijn, zoals petroleum. Er worden ook geen bomen voor omgehakt (bij wegwerpluiers zijn dat zes bomen per kind).

In België werden dit jaar voor het eerst lokale edities van de Great Cloth Diaper Change georganiseerd. Het waren telkens gespecialiseerde (web)winkels die voor de organisatie instonden: Doekjes en Broekjes in Leuven, Engeltje Bengeltje in Beerse en Klein Spook in Gent (in samenwerking met het Gents Milieu Front).

Bekijk de sfeerfoto’s van de actie in Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.