Vlagwijding – Vriendenkring Mannen van 1972

In maart 2011 werd de ‘Vriendenkring Mannen van 1972’ gesticht in de Raadskelders van het stadhuis. De Mannen van 1962 stonden aan hun wieg. Na 5 maand kennismaking, naarstig zoeken, vergaderen en de vriendschap onderling aangezwengeld, kwamen zij naar buiten met hun logo in september 2011.

Op zaterdag 19 mei 2012 werd vervolgens hun vlag gewijd door E.H. Deken Dirk De Gendt in de Sint-Pieterskerk. De mis werd muzikaal opgeluisterd door het Verbondskoor ‘De Joorzangers’ onder leiding van André Van de Putte.

Een vlag symboliseert de ganse vereniging. Zij is het wapperend zinnebeeld dat onmisbaar bij elke stoet of optocht behoort en geeft een feestelijk cachet bij elke openbare gelegenheid. Het motief van het embleem wordt in de meeste gevallen overgenomen op de vlag. Dit is ook het geval wat de vlag van de Mannen van 1972 betreft. Het is alleszins een bijzondere vlag geworden:

  • De blauwe achtergrond verwijst naar de kleur van het UNESCO embleem (de Mannen van 1972 zijn het eerste opkomend jaartal sinds het verkrijgen van deze titel).
  • Het ‘pong spel’ van hun embleem is verwerkt in de ogen.
  • Verder zijn de Leuvense kleuren, het stadhuis en onrechtstreeks hun sponsor in het logo verwerkt. De interpretatie van het stadhuis en de pint zal wellicht verschillen in de diverse benaderingen: verzuipt het stadhuis in het bier? – ligt het stadhuis op een wolkje? – vormt het geheel een fakkel, de fakkel van de vriendschap, het plezier maken,… ?

 

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.