Studenten KHLeuven ontwerpen insectenhotel

Studenten van de Lerarenopleiding van de KHLeuven kregen als opdracht een techniekproject op te starten voor de eerste graad van de middelbare school. Het resultaat is het project ‘Bijen in nood’, inclusief een bouwpakket voor een mini insectenhotel. Een origineel initiatief om leerlingen te laten kennismaken met de verschillende mogelijkheden van techniek. Het project is bovendien vakoverschrijdend: er gaat ook aandacht naar het belang van de woning van bijen en hun functie in de natuur.

Hoe begin je aan het bouwen van een insectenhotel? Wat zijn solitaire bijen? Waar bevinden ze zich graag? Wat is hun functie in onze tuin? Aan de hand van een gedetailleerd stappenplan maakten de toekomstige leerkrachten in maart voor de eerste keer een mini insectenhotel, samen met de leerlingen van het Heilig-Hartinstituut Heverlee. Zowat 400 leerlingen namen een insectenhotel mee naar huis. “We willen dat leerlingen opnieuw enthousiast worden voor de wonderen der techniek en hopen dat ze door een projectmatige aanpak ook meer respect krijgen voor wat techniek kan realiseren,” zegt Tine Feyaerts, docent van het onderwijsvak ‘techniek’ bij de KHLeuven Lerarenopleiding.

Het insectenhotel is er eentje van de 21ste eeuw. Door de QR-codes op het hotel te scannen kan je al het lesmateriaal downloaden op je smartfone en tablet. Op donderdag 24 mei demonstreerden de studenten van de KHLeuven het project aan alle geïnteresseerde leerkrachten (eerste graad middelbare school). Door de recente vernieuwingen van het schoolvak en het grote tekort aan leerkrachten ‘techniek’ is er immers veel vraag naar creatieve ideeën en didactische tips om de lessen techniek in te vullen.

Het project ‘Bijen in nood’ kwam tot stand in overleg met de dienst land- en tuinbouw van de provincie Vlaams-Brabant. Ook daar lopen volop acties om particulieren bewust te maken van de functie van solitaire en andere bijen.


Foto’s door Tine Feyaerts.

De gebruikte lesdocumenten zijn vrij te downloaden. Voor vragen kan je steeds terecht bij Tine Feyaerts.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.